Прозрачност и контрол - това са основите на икономическата политика на Реформаторския блок

Прозрачност и контрол - това са двете основи на икономическата политика на Реформаторския блок, за да може да се пребори мафията и да се подобри благосъстоянието на българските граждани. Около това мнение се обединиха финансистът Любомир Христов от Гражданския съвет и Мартин Димитров от "Синьо единство" в студиото на предаването "Лице в лице" по БТВ. Двамата коментираха представената по-рано днес икономическа програма на блока.

"Ако държавата не се справи с монополите, то монополите ще се справят с държавата", посочи Мартин Димитров. Той беше категоричен, че регулаторните органи, които трябва да се борят с монополите, трябва да бъдат избирани пряко от Народното събрание и да подлежат на контрол. По думите му сега на всички ключови позиции в България се въртят едни и същи хора, което е и част от причината регулаторите да не работят. „Идва зима, ще дойдат същите сметки, същите проблеми, същите протести. Всички тези монополи са в същото състояние, нищо не се е променило”, каза още той.

"Ще разберем, че регулаторите вършат своята работа, когато фирмите, които злоупотребяват с господстващо положение, биват санкционирани. Но това може да стане само, ако ги управялват компетентни,а не политически лоялни хора", допълни Любомир Христов.

По думите му предлаганите от Реформаторския блок мерки са спешни, и ако бъдат реализирани могат да произведат положителен ефект в много кратък срок. "В мерките ни има ясно разписани цели и ефекти от всяка. Ние нямаме излюзиите, че някой от управляващите ще иска да ги приложи, затова нашите мерки са насочени към гражданите, от които ще очакваме натиск върху правителството", посочи още той.

"За да победим мафията, искаме всички разходи на държавата да са ясни и на светло, перо по перо, за да можем да ги контролираме като граждани", коментира пък Мартин Димитров. На въпрос за преразглеждане на дългосрочните договори в енерегтиката той посочи, че трябва да е ясно, че всичко подлежи на преразглеждане. "Няма свещени крави', категоричен беше той.

По думите му именно малкият и среден бизнес могат да изтеглят икономинката напред. Той разказа за идеята на блока разрешителните режими да бъдат замененени с уведомителни, което ще направи започването на бизнес много по-лесно и ще спрат административния рекет.

Двамата коментираха още предлаганите мерки за пенсионната система, които ще позволят на хората да избират кога и как да се пенсионират, както и как да влагат парите си. "Това, което прави правителството с пенсионната система сега не е реформа, а кърпежи", посочи Любомир Христов.

Новината е от сайта на Движение България на гражданите Прозрачност и контрол - това са основите на икономическата политика на Реформаторския блок

0 comments:

Публикуване на коментар