Меглена Кунева: Решението на Конституционния съд е хореография и не трябва да отваря вратата към хаоса

Меглена Кунева
Решението на Конституционния съд за Делян Пеевски е хореография и съдът не трябва да отваря вратата към хаоса. На конституционните съдии, въпреки че са хора със сериозен жизнени  професионален опит, им е удобно да се дръпнат и друг да реши казуса, като го върнаха обратно в Народното събрание. Така правят всички институции в момента – бягат от отговорност. Затова ние, от Реформаторския блок, настояваме да бъдат попитани съдиите отново, за да вземат абсолютно изчерпателно решение и да покажат, че са се еманципирали и че отговарят само пред нацията. Това заяви днес в ефира на Радио К2 Меглена Кунева – председател на „Движение България на гражданите“.

По думите й, правните аргументи за връщането на Д. Пеевски за народен представител трябва да се разгледат с цялата им сериозност и по тази причина правното становище, депозирано вчера в президентството публично от представители на Реформаторския блок, е било изпратено до всички институции, които могат да сезират конституционните съдии, включително и до Министерския съвет и главния прокурор.

На въпрос защо не се избират пряко съдиите в КС, Кунева отговори, че последните избори са показали 18 % корпоративне вот и 5 % купени гласове, което прави 23 % подкупност на изборните резултати, което при пряк избор на конституционни съдии би довело до негативни последици.  За нас въпросът не е толкова „кой“, а „защо“ беше предложен г-н Пеевски за шеф на ДАНС и отговорът води към факта, че в българската политика никой не иска да носи отговорност. По думите й, България прилича на  пациент, на който му се изключват системите една по една – съдебна, икономика, граждански права, медии, Конституционен съд, Народно събрание – и остава някой да се произнесе, че пациентът си е отишъл.

Според Кунева обаче, не е продуктивно от публичната криза обществото да потъва в депресия, затова трябват действия. Тя определи призива на реформаторите за преразглеждане казуса „Пеевски“ от Конституционния съд като такова действие и напомни, че „Движение България на гражданите“ обяви и започването на широко обсъждане на нова конституция. Тя каза, че събирането на предложения ще се провежда през интернет по примера на съставянето на конституцията в Исландия и чрез преки срещи с хората, както и че ще се сформира широк конституционен съвет от най-добрите юристи, експерти и специалисти в тази материя. Кунева допълни още, че партиите трябва да дадат реална възможност на хората да ги контролират и напомни, че именно гражданите спряха скандалните назначения на Марковска и Пеевски, но че системата продължава да се възпроизвежда и се правят нови подобни назначения.

Тя напомни, че „Движение България на гражданите“ отдавна е предложило в парламента да се направи публично изслушване на лицата, за които се твърди, че комбинират политическа, икономическа и медийна власт, но вместо това Народното събрание превръща парламентарният контрол в смешен и обиден за търпението на гражданите инструмент. Тя каза, че се отнася положително към идеята медиите да обявяват политическите си пристрастия, за да не заблуждават хората и напомни, че ДБГ отдавна говори за правила, които да дават яснота кои са собствениците на медии, социологически агенции и други с влияние върху общественото мнение, какви отношения имат с банките, към кого са дълговете им и т.н.

На въпрос дали Реформаторският блок е заявка за коалиция, Кунева отговори, че има мандат от Националното събрание на партията да работи в тази посока с партньорите от блока, но това е дълъг процес. Ще трябва да се кажат тежки истини и някой може да реши, че предпочита да се яви самостоятелно, а не в коалиция, допълни още тя като каза, че е важно да се запази форматорската инициатива и тя да се разраства.

На въпрос дали Блокът ще се коалира с ГЕРБ, Кунева отговори, че тя лично има редица принципни възражения към управлението на ГЕРБ и припомни 60 % опорочени обществени поръчки, натиск над бизнеса и медиите, скандални назначения и облагодетелстване на близки на ГЕРБ фирми, подслушването, управлението с тефтерчета, нарушаването на граждански права. По думите й, да се оттегля Искра Фидосова и да се казва: „ами вижте, ние вече сме добри“, не означава скъсване с тези негативни практики и доказва, че ГЕРБ продължава да се държи като неприлична партия.

Кунева беше категорична, че за нея не подлежат на коментар неща като изпълнението на програмата на „Движение България на гражданите“, отстъпването на територия на гражданското общество, което е един от трите основни стълба в платформата на ДБГ и пълната прозрачност на решенията, което е отвъд калкулации на тесни партийни интереси и "България на гражданите" с такива калкулации не се занимава.

Новината е от сайта на Движение България на гражданите Меглена Кунева: Решението на Конституционния съд е хореография и не трябва да отваря вратата към хаоса

0 comments:

Публикуване на коментар