Г. Караджов: БСП отново противопоставя хората - сега са ученолюбиви и неученолюбиви студенти

Гроздан Караджов
Ако подкрепяме някой, ние трябва наистина да кажем, че го подкрепяме, но друг е въпросът, че не трябва да се месим в този процес и когато политическа формация има чиста съвест, тя може да застане с принципна позиция и да каже, че подкрепя действието, защото какво означава в обратния смисъл да си мълчим и ако медиите ни питат дали подкрепяме студентите, ние какво да кажем - "Нямаме отговор, защото се страхуваме от тълкуванието на това действие - да не би някой да си помисли, че искаме да яхаме този справедлив протест". Това каза Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на намаляването на числеността на протестите, той обясни: Като всяко социално събитие, продиктувано от такава тежка несправедливост, каквато беше избирането на Делян Пеевски за такъв отговорен пост, нямаше как да не изригне общественото недоволство, но то е като един вулкан – всяко следващо негово изригване става все по-леко и е нормално. Освен това протестът не разполага със собствени механизми за работа и за противодействие на правителствените сили, той няма ръководство и заради това се движи в този непрекъснат минимален отклик от страна на хората, но винаги когато се получи нов гаф на правителството, хората пак излизат.

На въпрос дали Реформаторският блок има контакт с протестиращите студенти, Караджов отговори: Не, ние не се месим и не контактуваме със студентите пряко. Това, което научаваме, е от вас медиите или чрез хора, които студентите са допуснали и излъчват в интернет своите стриймове и ние наблюдаваме там срещите, които провеждат в своите аули и зали. /…/ Ние сме политическа организация. Не може да ни бъде отречено правото да защитаваме едно или друго действие, което има прогресивно и реформаторско значение за страната, какъв Реформаторски блок бихме били?

Според Караджов днешният протест на студентите има много прилики с протеста на студентите от 1997-а година:

В началото всеки протест започва с малцина. На малцина идва наум визията за това как трябва да се развива страната, малцина са най-ядосаните, но те след това увличат мнозината и това, което се случва в момента в университетите, това бакалско броене на колко протестирали и на колко пречили, според мен, е изключително глупава постъпка на депутатите от БСП, които се опитват отново да противопоставят хората, както се опитваха София-провинцията, сега се опитват на ученолюбиви студенти и неученолюбиви. И при протестите преди и тези сега студентските организации се самоорганизираха много бързо и имаха вътрешна управленска структура. В момента студентите имат възможност да комуникират помежду си чрез социалните мрежи.

Реформаторския блок кани всички граждани от 18 ч. в градинката между Софийския университет и Народното събрание, а половин час по-късно, пред сградата на университета, за да изразят подкрепата си към протестиращите студенти.

Интервюто е от сайта на БНР Хоризонт Г. Караджов: БСП отново противопоставя хората - сега са ученолюбиви и неученолюбиви студенти

0 comments:

Публикуване на коментар