Да защитим студентите и бъдещето на България

Открито писмо до протестиращите студенти и преподаватели

Скъпи приятели и колеги,

Повече от четири месеца, управляващите се опитват да разделят българското общество и да предизвикат конфронтация.

Решението на НС, с което беше отхвърлен договорът за присъединяване на България към ЕС е кулминация в този подход. То постави под въпрос европейския консенсус и  стана основа за нови  обществени сътресения. Логична последица от това решение е използването на мутренски, профашистки методи на пряко насилие срещу вас.

Вие олицетворявате единството на нацията и нейното общо Европейско бъдеще - европейско образование, европейски правила и европейски доходи.

Ние реформаторите изразихме нашата подкрепа още от първия ден на протеста ви.
Днес от ДСБ:
  1.  Категорично се противопоставяме на продължаващите опити за разцепление на нацията.
  2. Призоваваме органите на реда незабавно да разследват и разкрият извършителите и техните подбудители от БСП и Атака на безпрецедентните набези в Софийския университет.
  3. Заявяваме, че протестът на студентите и преподавателите изразява националния стремеж за промяна към морал и справедливост.
  4. Призоваваме цялото общество – университетски преподаватели, граждански и професионални организации, сдружения и съюзи да излезем публично във ваша защита и така да гарантираме гражданския мир и европейското бъдеще на България.

28.10.2013 г.
София
Национално ръководство на ДСБ

Разгледайте Открито писмо до протестиращите студенти и преподаватели.

Радан Кънев: Здравейте. Днес НР на ДСБ проведе съвместно заседание с комисията по образование към партията, чийто председател г-н Христомир Йорданов е заедно с нас на пресконференцията. Надали е изненада, че основна тема на обсъждане бяха студентските протести в общия контекст на политическата криза, в която България се намира. Аз ще кажа само няколко думи. Държава, чиито народни представители, и то и от управляващите и от опозицията, водени от популизъм и „лудост” могат да гласуват в нарушение на конституцията и на договора за приемане в ЕС е и държава, в която се изпращат мутренски шпицкоманди срещу студентите и техните преподаватели. Нарушението на конституцията, затова не е формалност, защото води след себе си по-нататъшно развращаване на обществения живот. За нас недопустимото, фашизоидно по характера си нападение срещу българските студенти е пряка последица и на гласуването преди няколко дни в НС. Както знаете РБ подкрепи студентския протест още в първия му ден, така че това не е новина. Днес ние от ДСБ взехме решение да изпратим открито писмо до протестиращите преподаватели и студенти, с което г-н Малинов като преподавател ще ви запознае, както и да се обърнем към органите на реда и към МВР с настоятелно искане за незабавно разследване и разкриване както на извършителите на атаката в двора на СУ, така и на техните политически подбудители, защото за нас няма съмнение, че това са хора от средите на БСП и Атака. Както сполучливо един ваш колега каза сутринта един знак на това, че БСП се атакизира и представители на тази партия започнаха да се държат така, както сме свикнали в България да се държи само Волен Сидеров.

Въпрос: Как бихте отговорили на нападките, че сте подбудители и организатори на протеста?
Светослав Малинов: Би било голям комплимент, ако имахме възможност да организираме стачка от такъв порядък и с такава голяма подкрепа. Истината е, че ми се струва невъзможно сред студентите и подкрепящите стачката да няма симпатизанти на ДСБ. Но да се твърди, че ние го организираме е просто погрешно. Най–добре да отидете и да видите хората, които подкрепят стачкуващите, да видите жените, които им дават храна през оградата. Рядко се връщам към тези неща в своята биография, но и аз съм бил участник в тези стачки и ми е изключително приятно да усещам абсолютно същия римейк, който беше и тогава. Хората ни подкрепяха и разбира се БСП обвиняваше, че това са хора, които са от определена политическа сила – тогава СДС. Истината е, че има спонтанна реакция и като видите разплаканите очи на възрастните хора и думите „надеждата ни е във вас” ще забравите за всякакви партийни пристрастия. Така че съветвам ви оттук нататък така да гледате на тези хора, а най-добре е да бъдат видени на място. Те се събират 18:00 – 19:00 часа около ректората и градинката и тогава може да ги попитате от коя партия са.

Въпрос: Смятате ли, че точно СУ е мястото за стачка и подкрепяте ли окупацията? Ако днес има избори с ГЕРБ ли ще управлявате?
Светослав Малинов: Сега само да отбележа, че университета е автономен и има свои правила и не бива да се привнасят правила от други институции и общо разбиране, които не са характерни за СУ. Второ днес е обявен за неучебен ден от ректорското ръководство и наистина ще се вземе решение дали тази окупация ще стане решение на преподавателите и ръководствата на университета. Това решение ще бъде взето в 14:00 часа и тогава вече ще можем да разговаряме по същество. Останалите въпроси е хубаво да бъдат задавани към лицата, олицетворяващи тази стачка. Радвам се, че имаме усещане за предизборна ситуация. Така ще отговоря на вашия въпрос. Във всеки случай, когато официално влезем в нея, част от нашата кампания ще бъдат отговорите и на тези въпроси. В момента ние сме Реформаторски блок, борим се за гласовете на нашите избиратели и се надяваме те да бъдат колкото се може повече.

Въпрос: Не ви ли смущава фактът, че в настоятелството на СУ са хора от „Глобална България”?
Светослав Малинов: Това е абсолютно невъзможно, настоятелството не се меси във вземането на решения. Това, което вие казвате в момента, ако го тълкувам злонамерено, а съм сигурен, че вие нямате предвид това, злонамереното тълкуване е, че елитът на българската наука е в състояние да взима решения, каквито им намекнат г-н Прокопиев или г-н Хампарцумян. Съветвам ви изобщо да не мислите в тази посока. Настоятелствата имат съвсем ограничени функции, те не влияят на вземането на решения, българските учени и преподаватели в СУ не се влияят от тези неща. А в настоятелствата навсякъде по света в университетите винаги има точно такива хора – банкери и бизнесмени, които се чувстват задължени на своя университет. Винаги ще има такива хора, но никога не трябва да се прави връзката, че те влияят върху вземането на решения, това няма как да стане, освен ако не решите, че факултетните съвети са корумпирани. Пак ви съветвам изобщо да не мислите в тази посока. Решения сега ще бъдат взети и аз съм убеден, че каквото и да е решението, настоятелството няма нищо общо с това. Но няма настоятелство на университет от такъв калибър, в който да няма хора, които олицетворяват бизнеса и са завършили самият университет.

Въпрос: СУ има над 22 000 студенти. Колко според вас подкрепят окупацията.
Светослав Малинов: Нека да го кажем така. Днес на Академическия съвет ще се вземе решение, там са представени факултетите по определен правилник. Не е в състояние всеки факултет да вземе решение, тъй като това отнема много време. Но философският факултет, който по съвпадение имаше факултетен съвет взе с много голямо мнозинство решение, което подкрепя стачката. Т.е. ние наистина не можем да изчислим тези неща, но в никакъв случай не можем да кажем, че протестират 200 човека, а 22 000 са против. Това просто не е вярно, не е и коректно и няма как да се разбере. Днес обаче ние ще получим някакво количествено измерение на тези процеси.

Въпрос: След като искате да разберете дали някой е платил на контрапротестиращите, дали не е редно да се провери какви са мотивациите и на самите протестиращи?
Светослав Малинов: Не, те са направили всичко, те са вътре и са на разположение, те са помолили МВР да дойде и се оплакваха вчера.
Радан Кънев: Естествено, че във всеки един случай, в който има съмнение за някакво незаконно действие, българските разследващи органи не само имат правото, но и са длъжни да проведат разследване. По отношение на импликацията, въпросът, че може да се прави сравнение между група студенти, които са с имената си там и извършват определени протестни действия на територията на СУ и отново повтарям използването на шпицкоманди за политическа дейност, ние подобно сравнение никога няма да си позволим да правим. Многократно и в историята на България и на европейските държави е имало и едното и другото. И ако окупацията на университети винаги е водила до положителна обществена промяна или няма промяна, неуспешен акт, то използването на политическо насилие от подобни групи, винаги е водело след себе си разгаряне на политическо насилие в много по-широк мащаб и пряко фашистки режими на власт.

Въпрос: След като искате разследване, не искате ли да видите на тях дали е платено.
Радан Кънев: Разбира се, че ако има такова нещо, да го установяват. Само че другото е престъпление извършено пред очите ни, за което Вие говорите е подозрение хранено от някакви анонимни сайтчета. Дайте да правим разлика. Едното го видяхме с очите си.

Въпрос: Самите студенти призоваха да не се включват партийни лидери, не им ли правите мечешка услуга?
Радан Кънев: Съвсем друго нещо коментираме в писмото. Не техните действия, а действията срещу тях. И сме сигурни, че те трябва да бъдат коментирани политически, защото са политически скандални.

Въпрос: Г-н Малинов, ако Съветът на ректорите вземе решение, дали ще призовете студентите да окупират и други университети.
Светослав Малинов: Съветът на ректорите е съвсем друго тяло. Допускате грешка. Той може и да се наложи да се събере по повод окупацията, защото ако в още няколко ВУЗ-а този процес протече, вероятно и Съветът на ректорите ще се събере. Академичният съвет ще вземе своите решения. Ние не само не съветваме студентите, не ги съветваме, а сме там, за да ги подкрепим. Аз съм там най-вече като техен преподавател. Когато студентите влязат в такава ситуация и проявят такава смелост да се противопоставят на провокации и намеци, те имат нужда да знаят, че не са сами. Ние правим само това. Аз мисля, че е правилно, независимо дали съм евродепутат, политик, преподавател или просто завършил СУ. Представлявам тези хора, които биха го правили независимо от условията. Студентите не са искали нашите съвети и ние не сме им ги давали.

Въпрос: Имате ли някаква представа колко процента от преподавателите ги подкрепят?
Светослав Малинов: Никаква. Никой не знае.И това няма как да бъде установено. А днес в два часа или в три, ще бъде взето решение през органа, който взема решения в СУ – Академическия съвет. Там ще има мнозинство и малцинство. Предполагам, че консенсус няма да се получи. Имената ще бъдат известни на преподавателите и всичко ще се изясни.

Въпрос: А има ли страх сред тях, така официално да застанат с имената си?
Светослав Малинов: Всеки отговаря за себе си. Интервюто е от сайта на Демократи за силна България Да защитим студентите и бъдещето на БГ

0 comments:

Публикуване на коментар