Декларация на ПП „Синьо единство” за искането на студентите, окупирали СУ „Св. Климент Охридски”

ПП „Синьо единство” приветства искането на студентите, които окупираха СУ „Св. Климент Охридски”, за провеждане на публичен и прозрачен дебат по основните морални теми в обществото.

Дни наред чуваме, че принципно студентите са прави, но това не е нито времето, нито мястото, нито начинът. Ние от СЕ настояваме, че време не остана; че мястото за провеждане на наболели обществени дебати е именно университетът като духовно средище и че това е методът на младите- искрен и дързък.

Смятаме, че най-важният дебат в обществото в момента е дебатът за отстояване на европейското настояще и бъдеще на България, за принципите и ценностите на европейския български човек, за цената на европейската цивилизационна ориентация на страната. Виждаме, че е нарушен единственият обществен консенсус на последните 15 години- консенсусът по отношение на демократичното европейско развитие на България. Основната разделителна линия днес минава между граждани, организации и партии, които са готови да проиграят с популистка лекота европейския ни път и такива, които са реформаторски настроени и последователни в отстояването му.

Заставайки твърдо зад разбирането, че мафията в политиката, задкулисието и нечестните сделки се борят единствено със силни институции и с публичност, ние подкрепяме условията, които студентите поставят, за да участват в публичен диалог: дебатът да се провежда на територията на университета, да бъде пред включени камери и негов модератор да е националният омбудсман Константин Пенчев.

ПП Синьо единство нееднократно е заявявала позицията си за прозрачност в политиката чрез провеждане на публичен диалог и изразяване на публични аргументи. Смятаме, че студентската позиция е достойна за уважение. Подкрепяме аргументите им за морал, чистота, законност, почтеност и компетентност в управлението, за доверие в институциите, за защита на демократичните устои на държавата.

Вярваме, че тяхната най- голяма сила е в техните аргументи.

Новината е от сайта на Синьо Единство Декларация

0 comments:

Публикуване на коментар