Мерките на Реформаторския блок са това, което Орешарски трябваше да свърши, не неговите 100 мерки

Евгени Кънев
Мерките, които вчера бяха предложени от Реформаторския блок и които са приблизително 100, са нещата, които кабинетът Орешарски трябваше да свърши в първите си 100 дни вместо това, което обявиха. Това заяви Евгени Кънев, член на Гражданския съвет в сутрешния блок на БТВ днес. Кънев е доктор по икономика и съосновател на Европейския институт за стратегическо управление.

По думите му досега правителството се отчита само с пожелателни неща в стил "ще дискутираме" или еднократни популистки помощи, които купуват време, но не решават проблемите на българската икономика.

"Няма нито една дума срещу монополите. Когато наливаме вода в каца без дъно, нищо няма да се случи - необходимо е да има промяна в работата на институциите, които се борят с монополите". За пример той даде предложението на Реформаторския блок Комисията за защита на конкуренцията да има повече превантивна дейност, вместо да действа само по сигнали при евентуално желание на ръководството на комисията. Сред реформаторските предложения е разписано КЗК да има законово задължение да реагира при всяко чувствително повишение на цените на дадена група стоки и да проверява дали не става въпрос за картелно споразумение или други закононарушение. "За мен е странно защо гражданите трябва да кажат кои са олигарсите. Напротив - необходимо е регулаторните органи да си свършат работата", категоричен беше Кънев.

Той разказа подробности и за друго от предложението на блока - въвеждането на необлагаем минимум на доходите на най-бедните работещи. Според него е абсурдно сегашното положение най-бедните първо да бъдат облагани, а после да получават социални помощи.

По думите му само в България и Грузия има подобна ситуация. Кънев обясни, че предложението на реформаторите е данъците на продължават да се плащат, но след това да бъдат възстановявани на хората, ако доходите им са под определен праг. Допълнителните ефекти от мярката ще бъдат първо, че средствата ще влизат веднага в икономиката, а второ, че ще повишат събираемостта на данъците.

Според Евгени Кънев не е преувеличение да се каже, че идващата зима може да се окаже като Виденовата – 1996/1997. Положението с публичните финанси става все по-лошо. Трупат се дългове, а нищо не се прави за условия за малкия и среден бизнес, така няма и ръст на икономиката, посочи той. "Сега с автобуси от провинцията и полицейски маневри спират недоволството, но скоро ще започнат да идват недоволни хора от провинцията за протести срещу кабинета", прогнозира Кънев.

Новината е от сайта на Движение България на гражданите Мерките на Реформаторския блок са това, което Орешарски трябваше да свърши, не неговите 100 мерки

0 comments:

Публикуване на коментар