Даниел Вълчев: Решението за мораториума за българските земи противоречи на Конституцията

„Договорът за присъединяване на България към ЕС става част от българския правен ред още през 2007 г. Затова решението за удължаване на мораториума противоречи както на договора, така и на Конституцията. Няма съмнение, че КС ще отмени това решение. Но то ни напомня на опит за един байганьовски номер, в който Конституционният съд ще реши проблема вместо нас, защото ние не можем“. Това каза пред bTV Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите.

Даниел Вълчев каза още, че няма как решението да бъде оправдано с патриотична съвест и обясни, че ако беше така трябва да се предложи забрана чужденци и чужди юридически лица да имат дял в акционерни или други търговски дружества. По този начин българската земя ще бъде предпазена от сегашната практика огромен процент парцели да бъдат продавани именно на търговски дружества, чиито големи дялове са в ръцете на чужденци, граждани не на страни-членки от ЕС. „Ако такава забрана влезе в сила, ще признаем патриотичната гледна точка. Нужен е сериозен дебат, на който сме готови“, каза още Даниел Вълчев.

Вълчев каза още, че с приетото решение става ясно, че депутатите искат да остане сегашният режим, който обективно погледнато, е в интерес на едрите собственици – тези, които плащат рента. „Ако граждани на страни-членки на ЕС купуват земи в България, цената ще се повишава – колкото повече желаещи купувачи има, толкова по-високо ще бъде оценен имотът. Това е в интерес на хората, които получават рента“, обясни още той.

Даниел Вълчев допълни, че парламентът на няколко пъти през последните месеци не е пожелал да понесе политическа отговорност, а по една или друга причина препраща даден въпрос на юридическа плоскост и допълни, че „в крайна сметка бумерангът се връща към този, който го е замислил това".

 „Хората ни казват нещо много важно: „Не ни интересуват членовете, запетайките и точките. Проблемът е, че като цяло справедливостта, редът не вървят в посока, в която бихме искали“. Българската политическа класа не е долетяла със звездолет. Ние сме си я сътворили. За да управляваш добре, трябват три неща: да имаш визия, да ти стиска и да имаш политическа подкрепа", заяви Даниел Вълчев.

Снимката е от http://freenews.bg/

0 comments:

Публикуване на коментар