Меглена Кунева в Дикоff: С Юнкер заедно подписахме договора за влизане на България в ЕС


С Жан-Клод Юнкер, който стоеше начело на Европейския съвет преди девет години, когато Люксембург председателстваше ЕС, подписахме договора за присъединяването на България. Утре имаме среща с него в София, заяви Меглена Кунева – водач на евролистата на Реформаторския блок в предаването „Дикоoff“ по Нова телевизия. Юнкер е кандидатът на Европейската народна партия за председател на ЕК и идва в България да се срещне с представители на българските десни партии.  

Десните партии имаме обща платформа, но и различия. „Движение България на гражданите“ се обяви остро срещу удължаването на мораториума върху продажбата на земя, който ГЕРБ гласуваха заедно с БСП и Атака, заяви лидерът на ДБГ и водач на листата на реформаторите. Всеки усвоен европейски лев трябваше ясно да се отчита и предимство трябваше да имат проектите, които създават повече работни места, изброи още тя на въпрос на водещия за ГЕРБ.

Попитана за "Синьо единство", Кунева каза, че те не са опоненти на РБ, защото заедно са подписали 12-те начала на реформаторите, но опонент със исгурност й е Сергей Станишев. Разликите между БСП и Реформаторския блок са разлики между големи политически противници и между мен и г-н Станишв наистина може да стане сериозен дебат, посочи още тя. Кунева добави, че атаките и негативните внушения срещу нея и Реформаторския блок не са спирали и прогнозира, че ще продължат и по време на тези избори, защото РБ обърква политическите сметки на управляващите. България има проблем с политическия плурализъм, защото икономическата и политическата власти са в едни ръце, а ние, от РБ, разобличаваме именно това, каза още Кунева. РБ е единственият стабилен съюз и ще продължим да се разширяваме, категорична бе тя. 

В отговор на коментар на водещия, че темите за Евровота са брюкселска дантела, Кунева поиска потвръждение дали искането за създаване на Енергиен съюз на Европа за по-евтин газ може да бъде наричано така. Енергийният съюз ще намали цената на потребителите и бизнеса с 30 %. Каква по-голяма реалност от повече работни места искате? Нека да престанем със стереотипа, че като се заговори за европейска политика, става неразбираемо. Искам България да напредва и да си научим урока - вместо за тези години да станем отличници,  ние продължаваме да се противопоставяме, коментира още Кунева.

Формулата е лесна – план, пари, отчет - така се работи по европейски проекти, обясни тя. Какво стана с парите за българското образование, които договорих - близо 800 млн.евро по 4 програми бяха. А наливането на държавни пари в т.н. реиндустриализация, - това е да се дадат държавни пари от нашите данъци на закъсали предприятия и след това да се продадат за лична печалба - това не е индустриализацията, която прави Европа, каза тя и допълни, че с такива средства трябва да се стимулират малки и средни предприятия, влагането на повече наука в производствата и интелигентните разработки. Кунева бе категорична, че парите от европрограми трябва да се дават според критерия колко работни места открива проектът и да се прави оценка на резултатите от европейскитефондове на всеки етап и сектор.

На въпрос защо се е отказала от мандата си на евродепутат, който спечели през 2009 г., Кунева обясни, че довършвайки мандата си на български еврокомисар тя е успяла през това време да договори още 300 милиона евро допълнителни пари за българската енергетика, които и до сега се ползват от държавата.

0 comments:

Публикуване на коментар