Меглена Кунева: Европа не дава пари за корупция, влизането ни в Енергийния съюз е голям шанс


Не съм изненадана от сигнала за спирането на парите за България от ЕС. Съюзът е най-големият инвеститор у нас. Лично аз съм пристрастна към новината, защото това са парите, които аз съм договорила. Този път оценката на ЕП е страшна. Управляващите да не подценяват сигнала. Репутацията ни на корумпирана страна е мълниеносна. Това каза на пресконференция на Реформаторсикя блок в Сливен Меглена Кунева, водач на листата на Реформаторския блок.
Не може от 7,5 млрд.лева договорена сума България да има под 50% усвояване. Да не се оправдават с предишните. Парите са договорени все за тази страна, нали? Моята цел в Европарламента ще е 100 % усвояване на еврофондовете. Като казах през януари, че несправянето с корупцията и липсата на реформи ще доведе до спиране на парите, управляващите подцениха това. Никой в Европа обаче не иска да захранва през еврофондовете корупционни схеми, коментира Меглена Кунева.
Тя призова партиите да поемат политическа отговорност – да кажат, че не се справят и да отиваме на избори. Готова съм да вляза в дебат с всеки, категорична бе Меглена Кунева. Да се съберат партиите още преди европейските избори, да признаят, че този парламент е изчерпил възможностите си, добави тя и посочи, че твърде много негативни оценки и отвътре, и отвън тежат на съвестта на парламентарните партии. Нека да потърсим национален консенсус за избори през есента, призова Кунева.
На въпрос дали вижда гръцки сценарий за България, водачът на листата на Реформаторския блок отговори, че стабилната фискална дисциплина не означава просто затягане на коланите, а по-ефективни публични разходи. Потреблението се свива, износът намалява, което значи, че индустрията се задържа в някаква кондиция, защото продава навън, а не защото се стимулират потребителите у нас, обясни Кунева.
Тя посочи като приоритети на евродепутатите на Реформаторския блок в следващия мандат на ЕП присъединяването на България към съюзите в Европа - банковия съюз, Шенген, еврозоната и Европейския енергиен съюз. По думите й, без решителни реформи в администрацията и съдебната система няма да има справедливост за хората и да се върне репутацията на страната. РБ няма да участват в мръсни кампании, обясни Кунева за предстоящия евровот и подчерта, че за РБ водеща тема ще са доходите на хората и енергийната независимост на България. Както се преборих за влизането в Евросъюза, така няма да се откажа, докато не видя България активно присъединена и към банковия и енергийния съюзи и Шенген, добави още Кунева.
Тя определи Европейският енергиен съюз като голям шанс за страната и обясни, че влизането ни в него ще даде възможност да се договарят доставки на газ на значително по-ниски цени, което може да намали газа с до 30 %, а парното - с около 20 % за крайните потребители. Кунева подчерта, че Европа ще поеме 75 % от стойността на енергийните проекти, от което България задължително трябва да се възползва.
Любен Петров от СДС добави, че промяната не може да се постигне само през партийната система, а и през медиите, гражданите и цялото общество. Върховенството на закона е основна ценност за нас, като реформатори, подчерта Петров и добави, че единствено РБ е гаранция за истински реформи, които ще върнат доверието на хората.

Пресофис, Реформаторски блок
4 април 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар