Меглена Кунева: Европейската десница работи за нова индустриална Европа с по-евтин газ

Европейската десница работи за нова индустриална Европа с по-евтин газ и ток. Няма връщане назад към миналото за възраждане на икономически нерентабилни предприятия, тягата сега е е напред и Европейската народна партия работи за индустриализацията на Европа с обща енергийна политика.  Това обяви водачът на европейската листа на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в предаването „Още от деня“ на БНТ1.
Блокът поиска срещата с Президента, защото преди десет дни изпратих писмо да полския премиер Данолд Туск, в което реформаторите казваме, че искаме да сме в основата на създаването на Европейски енергиен съюз, каза Кунева.  Идеята принадлежи на Туск, но тя е много добра за България, защото  практически означава до 30% по-евтин газ за потребителите и за индустрията, подчерта тя. Германия ползва по-евтин газ от България, защото е голяма страна, но ако всички европейски държави се обединят и купуват газ на едро, цената ще падне. България ще спечели от общата европейска енергийна политика, защото до 75% от средствата ще дойдат от ЕС за изграждане на вътрешната ни мрежа. Това вече е друга, нова Европа, Европа на новата индустриализация, каза Меглена Кунева. 
Президентът изцяло подкрепи тази идея, така РБ спечели една държавна институция за тази национална идея, като разговорите с други политически сили ще предстоят в следващите дни, съобщи тя.  През Реформаторския блок политическото пространство дясно-център се отваря и става по-силно и полезно за България и за Европа, заяви Кунева. Бъдещото на България е много силен аргумент,  допълни тя. РБ иска спокойно и разумно обсъждане на идеята и затова смята, че напрежението в българските граждани трябва да бъде свалено с определяне на дата за предсрочни избори, посочи още Кунева. 
Ако има една дата, общественото и политическо напрежение ще се успокои, страната ще постигне сигурност и спокойствие, за да разговаряме за важните стратегически въпроси на нацията, каза тя.  Да изчистим вътрешния си хоризонт, за да говорим  след това смислено за европейските избори и по въпросите на бъдещето, заяви Кунева пред БНТ. Българското общество се мъчи от мъртвата хватка на липсващото политическо представителство в парламента, където гражданите не намират своите политически говорители. Спадът на доверие към властта и липсата на реформи могат да се решат само с предсрочни избори, каза Меглена Кунева.  РБ не е спокоен и реформаторите не могат да бъдат спокойни, когато не се правят реформи в полза на страната, подчерта тя.
На въпрос  за ниските проценти, които социологическите агенции дават на РБ като обществена подкрепа, Меглена Кунева каза, че не желае да се впуска в спор със социолозите, но е очевидно, че няма как процентите за РБ да са по-малко отколкото от предишните избори, при положение , че освен петте партии, Блокът получава подкрепа и от граждани без партийна принадлежност. Връщам се от едно пътуване от Плевен и Разград, по време на което хората ми казват, ще ви подкрепим от РБ, защото се обединихте най-после, заяви Кунева. Тя даде пример с Гърция, където публикуването на резултати от социологически проучвания са забранени 45 дни преди изборния ден. Авторитетният и опитен социолог Деян Кюранов обясни, че когато започне предизборна кампания, социологията у нас престава да бъде наука и става политически играч, каза Кунева. Ние не искаме българската социология да се превръща в политика, допълни тя. Реформаторите сме в началото на предизборната кампания и колкото повече директно говорим с хората и присъстваме в медиите, толкова повече хората ще подкрепят нашите послания, подчерта Кунева.
Не е без значение как се формират изборните листи на партии у нас. Реформаторският блок даде добър пример, като направи проучване на общественото мнение за присъствието и работата на петте партии в Блока. След това ръководствата на партиите предложиха на разширения Граждански съвет листата и той гласува единодушно без нито едно възражение тази европейска листа. Гражданският съвет на Блока е своебразен политически борд  за партиите, за да не „залитат“ към тяснопартийни интереси. Ако Александър Божков беше жив, и тримата главни преговарящи на България за влизане в ЕС щяхме да сме в РБ, сега сме само двамата с Владо Кисьов, но това е белег за поревропейския профил на РБ. Ако всички български партии разчитаха посланията на общественото мнение, щяхме да имаме силни листи. Съвременната политика се променя и се отваря за силно гражданско присъствие, заяви Меглена Кунева.

0 comments:

Публикуване на коментар