Меглена Кунева: БСП и г-жа Йотова поеха лоша посока – били малко парите от ЕС. А тогава защо не са усвоени – нали БСП управлява?

БСП и г-жа Йотова поеха лоша посока с твърденията, че били малко парите от ЕС за България. БСП е в управлението на държавата откакто сме влезли в ЕС - тогава защо не са усвоени средствата? Парите, които България получи от ЕС и аз договорих с екипа ми, са 3,98% при максимално възможен „таван“ от 4% за държава. Подчертавам, България е втора по размер на процент средства, които получава от ЕС, а аз няма да си губя времето да отговарям на некомпетентните въпроси на г-жа Йотова.. Това каза на пресконференция днес в Шумен лидерът на „Движение България на гражданите“ и водач на евролистата на Реформаторския блок  и предупреди Йотова и Станишев, че който сее клевети, жъне пожари.

От 800 млн. лева, договорени от мен за образование по поне 4 програми, докараха нещата до смяна на дограми в училище, което е необходимо, но образованието не е това. Така не се гради държава, добави още Кунева и разкритикува управляващите, че нямат мерки против корупцията, администрацията не се развива и разграничаването й от политическите ръководства, както е в цяла Европа, не се случва.

На въпрос как ще се отрази препоръката на ЕП за спирането на европейските средства за България, Кунева отговори, че това означава 10 пъти повече и по-дълбоки проверки тепърва, включително по текущите проекти. Европа ни каза всъщност: няма да захранваме вашата мафия. Няма да даваме тези пари на лошите. Тези европейски пари са за гражданите, за предприемчивите и добрите, каза още тя, като припомни, че договорените средства от екипа й са над 13 млрд.лева, над половината от които остават неусвоени заради лошо управление.

Меглена Кунева коментира, че освен политически Европейски съюз, има и Шенген, еврозона, енергиен и банков съюз в рамките на ЕС, към които България трябва да се стреми. Енергийният съюз означава, че Европа може да преговаря цени на едро за всички страни. Това ще донесе 30%  по-ниска цена на газа за потребителите, обясни Кунева. В момента Германия има по-ниска цена на газа от България и аз не обвинявам хората, които са договаряли, а предлагам България да влезе като основател на Енергийния съюз, защото това е в национален интерес, каза тя.  Кунева обясни, че газовите връзки на България с Гърция и Румъния – т.нар. интерконекторни връзки, са с огромна важност за енергийната независимост на страната от Русия и ЕС ще поеме 75% от цената на изграждането им.

Реформаторският блок е гарант за това, че ще има истинска демокрация в България и мафията няма да реди правителства, добави Найден Зеленогорски. На въпрос за последните социологически данни той отговори, че Ю.Асланов е член на ръководството на БСП. Така че, да, поставям под съмнение тези данни. Когато политиците са част от социологически агенции, даващи прогнози, ще се случи като имотния балон в САЩ – големи агенции даваха големи прогнози, но балонът се спука. Ние сме на път, срещаме се в пълни зали с хора навсякъде, добави Зеленогорски и почерта: твърдя, че има политически сили, които плащат пари, за да виждаме повече проценти, отколкото реално имат. Деян Кюранов от Гражданския съвет добави, че в предизборна кампания социологическите данни не са наука, а политическа заявка и основа за политически позиции и манипулации.

Меглена Кунева подчерта, че в листата на РБ са всички лидери на партиите от Блока и че е благодарна за подкрепата им към нея като водач на листата. В нашата листа обаче сме равни, подчерта Кунева, и обясни, че не е достатъчно да пуснеш бюлетината в подкрепа на РБ, а и да се възползваш от преференциалния вот и да посочиш кой от хората в листата искаш да те представлява. Така няма да има невалидни бюлетини, обясни преференциалния вот Кунева и напомни, че евродепутатите на РБ ще са българските евродепутати в ЕП преди всичко.

На въпрос за кампанията, тя отговори, че РБ ще прави позитивна кампания, независимо че се разпространяват много лъжи, свързани  с преговорите. Опонентите ни говорят колко лошо място е Европа и колко хубаво било да сме в Евразия, защото там преди 30 години са ни купували доматите, каза Кунева. Тя подчерта, че има разлика между популярно и популистко говорене и даде за пример популярна политика, по която е работила като комисар и е постигната след 10 години работа – отпадането на роуминг таксите за целия ЕС от 2015 година. Но да кажа, че ще направим пенсията 1000 лева, дори не е популизъм, а откровена лъжа, каза Меглена Кунева, като призова за политическа коректност по време на кампанията.

0 comments:

Публикуване на коментар