Радан Кънев в Пловдив: Кризата на доверието в България не е криза на демокрацията, а проблем, с който тя не успя да се справи

Говорителят на Реформаторския блок, Радан Кънев разви пред студенти от Европейския колеж по икономика и управление в гр. Пловдив тезата, че ситуацията в с. Розово показва пълен разпад на доверието в цялото общество. Българите не вярват, че държавните институции могат да им осигурят сигурност и да ги защитят при нужда, подчерта той. Според него кризата на доверието в България не е породена от икономическата криза, както е в Западна Европа. Демокрацията в България вече 24 години не успява да се случи, защото срамежливо се премълчава фактът, че нейна най-важна основа е правосъдието. А правосъдие в България няма, категоричен бе Кънев. Поради тази причина едно от основните решения на проблемите в страната ни би могло да се сведе до следната формула - първите три приоритета пред България са: правосъдие, правосъдие и пак правосъдие. Ако имаше възможност за четвърти приоритет, то това би било правосъдие, което не пречи и не спира българския национален интерес, допълни говорителят на РБ.
Според Кънев доверието в институциите се саботира от държавата. Тя насърчава професионалистите да нарушават закона и по този начин ги принуждава да вземат подкупи.
Всичко това в крайна сметка нарушава доверието в държавата. Големият провал на българската демокрация е, че не успя да се пребори с това 24 години, подчерта той.
На въпроси за ползата от членството на България в ЕС, Кънев обясни, че когато една държава се опитва да отстоява странни принципи на междинен неутралитет, тя поема много политически рискове, но икономическите загуби са категорични, заяви той. Поради тази причина, откакто сме членове на ЕС, българският износ не само забележимо се повишава, но и все повече се специализира, което според него е сериозна предпоставка за по-добри резултати в бъдеще.
Тезата, че българското земеделие губи от членството ни в съюза е лъжа, обяви пак Кънев.
Проблемът на българското земеделие е контрабандата на македонска и турска продукция, а не регламентирания внос от Западна Европа. В този смисъл и в земеделието и в останалите области е задължително да имаме силна държава и работеща съдебна система, каза в заключение той.
Пресофис, Реформаторски блок

0 comments:

Публикуване на коментар