Ива Йорданова: Нужна е партийна воля жените да заемат избираеми места в листите

Нужна е воля от страна партиите да посочат жени на избираеми места в листите за изборите. 33% е женското представителство в българските листи за евровота тази година или 108 жени участват от общо 312 кандидати за евродепутати. Липсва положителна тенденция, женското представителство се запазва от предходни години без промяна. Това обясни кандидатът за евродепутат от Реформаторския блок и председател на Контролния съвет на „Движение България на гражданите“ Ива Йорданова по време на дискусия в Дома на Европа в София, организирана по европейския проект „Повече жени в европейската политика – повече жени през 2014“.
Преференцията ще даде възможност на жените да подкрепят жени в партийните листи за европейските избори, като жена е водач на европейската листа на Реформаторския блок, посочи Йорданова. Тя обърна внимание на факта, че в квотата на партия „Движение България на гражданите“ в листата на Блока е спазено европейското правило, половината от кандидатите да са жени и половината мъже. От ДБГ в евролистата на РБ участват лидерът Меглена Кунева, Ива Йорданова, Сергей Петков и Настимир Ананиев.
Ива Йорданова премина обучение по проекта „Повече жени в европейската политика – повече жени през 2014“, който има за цел да повиши капацитета и мотивацията на младите българки за участие в политиката  на национално и европейско равнище.  Тя посети Брюксел и седалището на Европейския парламент като победителка в състезанието между всички участнички в проекта, който насърчава равнопоставеността на двата пола в политиката.

0 comments:

Публикуване на коментар