Меглена Кунева във Враца: БСП не овладяха корупцията, а се сърдят на Съюза за спирането на парите. Опасността е реална, не е трик

БСП прилага двоен стандарт към ЕС - не овладяха корупцията, а се сърдят на Съюза за спирането на парите за България. Не може постиженията да си ги приписват на тях, а за неизпълнението на стандартите ЕС да е виновен. Да се сърдят на ЕС няма да им помогне да овладеят кризата със спирането на парите, а то не е предизборен трик, а реална опасност. Това каза на пресконференция във Враца Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“ и водач на листата на Реформаторския блок.

Тя добави, че България взема пари от Европа да строи пътища, но БСП и г-жа Йотова са недоволни, че имало Мониторингов механизъм върху България. Има, да, и хората в България, не само Брюксел, не са доволни от справедливостта в страната. Освен това, БСП управляват – защо не овладяха корупцията, за да се свали Мониторингът, коментира още Меглена Кунева.

По думите на първия български еврокомисар, ЕС е най-големият инвеститор в България с 13 млрд.лева, срещу които от страната ни се очаква да вдигне жизненото равнище, върховенство на закона и да се справи с корупцията. Вместо това обаче сивата икономика е 31 % при средна за Европа 4 %, има контрабанда, саморазправа на правителството със Сметната палата, 25 % корпоративен и купен вот на последните избори, открит диктат над ДКЕВР, изброи още Кунева. Тя добави, че Брюксел няма да плаща с общи средства български корупционни схеми.

По думите й, в интерес на България е да постигне енергийна независимост от Русия, като влезе в Европейския енергиен съюз, което ще намали цената на газа с до 30 % за хората и бизнеса.

Попитана за политиките спрямо Северозападна България, Меглена Кунева каза, че по темата не може да има флирт. Дунавските политики, пътищата и пренареждането на приоритетите за 20 години напред са трите важни неща за този регион, каза Кунева, а Найден Зеленогорски добави, че „Движение България на гражданите“ отдавна е обявило идея, приета и от Реформаторския блок, за Министерство на Северозапада - по примера на Италия, Гърция и други страни. 

Зеленогорски осъди и пренасочването на пари от пътя Е 79 към магистрала „Тракия“, което е повлияло лошо на Северозапада и е спряло инвеститорите в района. В Южна България се инвестират три пъти повече пари от Северна, защото няма балансирана държавна политика, добави той. Кунева от своя страна каза, че няма яснота кой ще е инвеститор на „Химко“. Ако е само да платят едни пари от държавния бюджет и после да дадат завода като подарък на някого, който да го фалира, това няма да даде поминък на Враца, подчерта тя и обясни, че в нормалните икономики частни инвеститори купуват проблемните заводи, а не държавата. По думите й, трябва да има прозрачност и откритост по сделката, за да не плати държавата два пъти.

Има тежък дефицит на грижа и справедливост по отношение за Северозападна България, подчерта водачът на реформаторската листа, и призова БСП да правят реиндустриализацията по европейски, а не по руски стандарт. Реформаторският блок вижда реиндустриализацията в стимули за малките и средни фирми, в много цехове и малки компании, а не в наливане на държавни пари в рискови инвестиции, обяви Меглена Кунева. Найден Зеленогорски каза, че над 2 млн. българи работят в 385 хиляди малки и средни фирми с между 1 и 9 души. Той сравни случая „Химко“ във Враца с „Плама“ в Плевен като каза, че става дума за предизборна игра. В Плевен „Плама“ се пуска и спира преди и след всички избори и не популистко говорене, а Европейският енергиен съюз е решението за енергийната сигурност на България, добави Зеленогорски.

Меглена Кунева нарече силен жест, че всеки лидер на партия от РБ е част от листата. Това е знак, че Блокът е силен екип и всеки носи отговорност. В лисата за Европарламента на Реформаторския блок всички сме равни. Всеки глас за мен е глас за РБ, а всеки глас за РБ е глас за мен, каза още Кунева.

Пресофис, 6 април 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар