Ние от БЗНС сме преди всичко българофили и европейци, затова днес сме част от Реформаторски Блок

За БЗНС друг път няма!
Защо ли?
Защото на 5-ти септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България в момент, когато демократичното правителство на земеделеца Константин Муравиев  търси начин да скъса с нацистка Германия. Навлизането на Съветската армия в България се извършва извън контекста на Втората световна война и в контекста на задаващата се Студена война. То позволява на българските комунисти да започнат невиждан терор. Неочаквано за тях те срещат силна съпротива. Обединената демократична опозиция не е съставена от представители на царския режим, а от  демократи. Хора, които не са приемали диктатурата – нито лява, нито дясна, дори с риск за живота си.
Преди 66 години лидерът на БЗНС и Обединената демократична опозиция – Никола Петков бе екзекутиран от комунистите, но идеите му го надживяха. Десетки хиляди негови последователи: земеделци, социалдемократи, демократи, дори анархисти никога не приеха легитимността на комунистическия режим. Силите им не стигнаха да свалят режима, но именно избликът на тяхната воля за свободен живот след 1989 г. не допусна България да остане в сивата зона между Европа и Русия и да се установи нова диктатура в стил Милошевич или Лукашенко.
Много от мечтите на автентичните демократи се сбъднаха. България стана член на Европейския съюз и НАТО, собствеността беше върната, българите получиха правото да говорят без да се страхуват и да пътуват свободно в чужбина. Идеите, за които последователите на Никола Петков бяха така брутално преследвани, днес, поне на думи, се превърнаха в национален консенсус.
Но за нас, автентичните демократи, това не е достатъчно. Защото от метастазите на стария режим се родиха мафията и олигарсите. Неясни субекти, тясно свързани с бившата ДС и с Москва, се превърнаха в монополисти. Престъпни босове демонстрират нагло нечестно придобито си богатство. Съдебната система изглежда зависима и не създава достатъчно сигурност за гражданите и инвеститорите. Битовата престъпност вече се превръща дори в заплаха за националната ни сигурност, а цели региони на страната се обезлюдяват.  Навсякъде цари безверие и бездуховност.
С анексията на Крим Путин наруши териториалната цялост на Украйна, въпреки че Русия я беше гарантирала през 90-те години, когато Киев се отказа от ядреното си оръжие. Стана очевидно, че Кремъл не се чувства обвързан с никакви договори и с международното право. Създаде се изключително опасен прецедент и единствените гаранции за България са НАТО и Европейският съюз. Затова България трябва да се държи като достоен член на тези организации, а не като троянски кон на Москва.
БЗНС е изключително обезпокоен от отстъпническите позиции не само на партии като “Атака” и БСП, но от вчера и на ПП ГЕРБ.
Ние от БЗНС сме преди всичко българофили и европейци, затова днес сме част от Реформаторски Блок.

0 comments:

Публикуване на коментар