Меглена Кунева: ЕС трябва да разбира по-добре България и Балканите

Г-жо Кунева, колко важни са европейските избори за  Реформаторския блок?

Това са първите и много решаващи избори за РБ. Смятам, че има  много оптимистична и скрита символика в това, че те са за Европарламент. Основен  белег на всички в РБ е, че сме силно проевропейски партии. ЕС е единственият  начин да постигнем върховенство на закона, всеки да работи каквото разбира и да  печели според честните правила. Изборите са знак и колко здраво се държим  заедно. Тук не говоря за механичен сбор на проценти от представянето ни на  предишни избори. Амбицията ни е да изградим единен съюз от хора, които са  събрани от общата идея на обединението. И ние вече я осъществихме. Изживявала  съм тази магия, когато на президентските избори получих подкрепата на близо 500  хил. души. Сега искам отново да им благодаря и да им кажа, че съм продължила  заради тях.

Това обединение обикновено минава през успеха. Колко депутати  смятате, че ще имате?

Според мен не е добре да се говори за брой депутати. Има  партии със съществен брой депутати в българския и европейския парламент и от  това положителни промени не са настъпили. Затова

нека да не си поставяме ниски цели, а високата цел да променим  средата

ЕС трябва да разбира по-добре България и Балканите. Правила съм  този превод години наред и тогава бяхме успешни.

Трябва да назовем онези неща, които са важни за хората и те  после ще могат да ни държат отговорни за тях. Например работните места.

Кои ще бъдат вашите послания, за да ви припознаят  избирателите като техния десен представител?
 

Целият ЕС през следващите години ще работи в една посока и тя  се нарича работни места. Само че е важно как ги създаваме - чрез дигитална  икономика или през други сектори. ЕС ще дава средства за развитие на дигиталната  икономика, следователно, ако ще развиваме други сектори, нека сме готови да  харчим повече национални средства, отколкото европейски. Ако сме умни, можем да  направим много, защото по света има много българи и те могат да работят за  нашата икономика все едно къде живеят. Най-евтините производители на текстил и  играчки сигурно в следващите години пак ще са Китай и Индия. Но в науката ЕС е  ненадминат все още. Ние, българите, сме прочути с качеството на умовете си. Ако  тези българи знаят, че тук могат да се развиват, ще използват средства от ЕС и  ще направят своя брилянтен проект тук, у нас. Но държавата трябва да е готова да  им предостави подкрепа веднага.

Другата голяма тема с работните места е социалната и аз нямам  никакво намерение да я отстъпвам на левите партии. Дясноцентристките партии  трябва да станат занапред това, което в ЕС се нарича "народна партия". Това  значи, че ако знаем, че българският народ иска да е здрав и добре образован,  значи "народно" е да подкрепяме политиките в здравеопазването и образованието. В  едно общество винаги ще има хора, които не могат да се грижат за себе си. В този  случай "народното" е да дадеш възможност на тези, които могат повече, да  издърпат нагоре тези, които могат по-малко, а те - тези, които не могат въобще.  Това трябва да се направи като реформаторски политики и аз искам да работя за  това.

Но за тази цел тук трябва да има съвсем различна среда, а  това е свързано с промяната на начина на управление. Евровотът ще стане ли  пробният камък за това, властта ще се смени ли, ако не получи доверие?
 

Ако погледнем нещата директно в очите, ще видим, че този  парламент може да продължи да подкрепя правителството и до следващите избори.  Ние всички знаем обаче, че нашата икономика не върви добре, че бягат всички  инвеститори, няма справедливост, хората се страхуват да влагат пари, защото няма  правила, и знаем, че това трябва да се промени веднага. В България трябва да има  място за всеки бизнес - голям, среден и малък, но държавата трябва да реши на  кого помага най-много. Ако искаме да бъдем "народни", трябва да знаем, че

големите се справят и сами, но малките и средните фирми - не  

Освен това трябва да направим реформи в здравеопазването,  защото от това положение не са доволни нито лекарите, нито пациентите. И трябва  да направим промени в образованието. Тоест да направиш хората състоятелни,  здрави и образовани - това са тежки реформи и ако нямаш подкрепа, не можеш да  успееш. Ожалиха жив Франсоа Оланд, защото имал рекордно ниска подкрепа от 23%.  Но вижте как е у нас - явно за нашия парламент и правителството ниската подкрепа  не значи нищо. Народът тук каза, каквото имаше и каквото не му харесва. Дори го  изкрещя. На което добрият управленски рефлекс щеше да отговори. Ако го  имаше.

Кой е основният ви политически опонент на изборите?

Партиите в ляво - БСП и АБВ. Аз се отнасям сериозно към  опонентите, те са с опит - и г-н Станишев, и г-н Калфин. Това прави задачата на  РБ отговорна, защото ние държим да се чуят важните тези за България.

Защо посочихте вашите опоненти сред партиите в ляво, а не в  дясно - ГЕРБ?

Би било заблуда. Тогава, когато другите партии се разделят,  както това се случва за първи път в лявото, ние се събираме. С представителя на  ГЕРБ г-н Дончев със сигурност ще имаме различия, но те ще направят по-силно  дясното като цяло. Тоест ще направят алтернативата на АБВ и БСП в ЕС по-силна.  Ако ГЕРБ продължава да говори за инфраструктура, както ми се струва, и ние имаме  какво да кажем за това - например да се комбинира всяка икономическа активност,  включително и магистралите, с думата "интелигентен". Защото магистралите не са  просто инфраструктура, те са мрежа, която свързва. Тя е част от интелигентното  развитие. В Германия строят само с така наречения шептящ асфалт, който поема  шума. Ами ако след 10 г. това стане стандарт за цяла Европа, ние с нашите  сегашни магистрали тогава какво ще правим? Става дума за лаборатории,  университети, иновации, смислени обществени поръчки - това са начините, по които  можем да участваме в развитието и модернизирането на страната. Ако целта ни са  работни места, мисля, че с десните партии лесно можем да намерим обща формула.  Имам и още една идея, която е част от наученото в ЕК и европейската политика -  никога не се отхвърлят напълно прерогативите на опонента, а се взима това, което  може най-добре да работи в публична полза. Според мен всяко българско  правителство трябва да продължи поне 20% от приоритетите на предишното - така се  прави в Европа.

Надежда Нейнски не е ли ваш опонент, тя смята, че сте  представител по-скоро на либералите, отколкото на десницата, дори и заради  факта, че сте съветник на комисаря по транспорта?

Между либерали и десни няма китайска стена, напротив - във  Великобритания те са в коалиция и нямат драматични различия. Меркел за втори път  е в съюз със социалистическата партия и това не я прави социалист. Колкото до  Сим Калас, много съм горда, че за 5 г. ние успяхме да направим всички видове  транспорт, снабдени с директива за правата на пътниците. Има прекрасни неща като  твърдата сума от 350 евро, които можеш да получиш, ако са те оставили без  възможност да се придвижиш с влак или кораб.

Кафето между ГЕРБ и ДПС сходно ли е с европейските примери,  които посочихте?

Българските политици престанаха да си вярват един на друг. Те  не спазват уговорките помежду си. А уговорките им не трябва да се крият, а да се  извадят на показ. Тъкмо защото не си вярват, те твърдят, че няма да правят  никакви споразумения и коалиции. Заради това обаче се появяват тайните коалиции.  Най-изумително, партия като "Атака" веднъж подкрепя едните, после - другите. А в  момента имаме правителство, което действа по-скоро като служебно - нямаме начело  партийна фигура и между двете партии няма коалиционно споразумение. За това кафе  г-н Борисов извоюва победа, защото получи, каквото искаше. Но и аз искам да мина  отвъд това и да задам въпрос кое е полезно за България. От ДБГ зададохме ясна  посока -

направете ЦИК професионален орган и махнете "мъртвите души" от  списъците

Ако бяха направили това, хората щяха да си върнат малко  доверието във властта.

Не одобрихте реакцията на правителството по въпроса  Русия-Украйна, защо?

Отиването на Вигенин в Украйна беше добра стъпка, но след  това поведението стана много колебливо. Първо всички отхвърлиха анексирането на  Крим. Добре, че сме в ЕС, иначе някой български политик би се изкушил да признае  анекса на Крим. Но после започна едно удобно "измъкване" от санкциите, защото  сме щели да загубим. Да, България би била засегната, но най-засегнати са Кипър и  Гърция. Това намалява ли нуждата да кажем с какво и как ще накараме Русия да  спазва правилата? Българският интерес е именно в това.

Вчера сезирахте главния прокурор за проекта "Карадере". За  какво точно?

В РБ не одобряваме двойния стандарт и казахме, че ще сме  непримирими към това. Първо се приема закон против това офшорни компании да  кандидатстват за статут на приоритетни инвестиционни проекти. Този закон е приет  през 2014 г., а няколко седмици по-късно с решение на Министерския съвет от 19  март такъв статут се дава именно на такава компания. РБ пита в сигнала си  главния прокурор дали има данни за извършено административно нарушение или  престъпление при внасяне на предложението до МС от 19 март, както и дали има  нарушения на закона със вземането на това решение от правителството. Искаме също  да се провери дали в подписания меморандум се предвижда предоставяне на държавна  или общинска земя и как - с търг, конкурс или не, при занижени цени или  безвъзмездно или при условията, важащи за всички. Важно е, защото още при  обединението си през юли миналата година едно от 12-те начала, които ни събраха,  бе да се борим за опазването на българската природа. Както и много български  граждани, които не са безразлични.

0 comments:

Публикуване на коментар