Меглена Кунева в Разград: Работим за реформаторско правителство


Ние искаме реформаторско правителство и работим за тази цел. За следващия програмен период  отговорно ще бъде настоящето правителство, защото то договаря сега средствата. В Европа се говори все повече за интелигентно земеделие, транспорт, икономика. Ние сме интелигентна нация и очакваме такова управление. Ако образованието се реформира, ще сме известни с него, а не с корупцията си. Потребни са дългосрочни реформи в образованието и здравеопазването,  в правосъдието и бизнес-средата.  Това каза лидерът на „Движение България на гражданите“ и водач на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева пред журналисти в Разград.

С корумпирана среда и разделяне на „свои и чужди“ ръст в икономиката не се прави, заяви Кунева. С временната заетост се изкривява работната среда, която осигурява за няколко месеца комфорт на управляващите, но принуждава хората да гласуват по определен начин и реално не създава трайни работни места, обясни тя.

Моят приоритет в ЕП ще е създаването на Европейският енергиен съюз, в основата на който да е България и националният ни интерес, подчерта Меглена Кунева. Това ще даде 30 % по-евтин газ и за потребители, и за индустрия, защото Европа ще преговаря цената на едро, като Съюз, обясни тя. Иначе всеки, който договаря  сам, получава по-лоши условия, допълни Кунева. Доставките на едро и интерконекторните връзки са решаващи за диверсификацията на газови доставки за ЕС, още повече че Европа ще осигури 75% от стойността за изгражадането им, посочи лидерът на ДБГ.

Ще се занимавам и със защита на потребителите, каза още водачът на евролистата на РБ за своите приоритети. Сега виждам резултата от работата ми в предходния състав на Европейската комисия - от 2015 г. няма да има роуминг такса и говорейки с близките си в чужбина, хората вече няма да плащат скъпо и прескъпо, посочи тя. Единната сметка за ток с ясно описание за какво отиват парите на потребителите, защитата на банковите влогове до 100 хиляди лева - каквито са 98 % от влоговете у нас, са все резултати от работата ми като еврокомисар за защита на потребителите, обясни Меглена Кунева.

За съжаление в България без „връзки“ не може да оцелееш, способните хора са изтласквани встрани и съсипвани от корупцията. Хората напускат страната заради липса на справедливост, каза Меглена Кунева и допълни, че обединението на партиите от РБ е важно именно затова, защото заедно ще се борят срещу тази незавидна реалност.

На журналистически въпрос за издигането от местни структури на ДПС на Делян Пеевски за кандидат за евродепутат, лидерът на ДБГ Меглена Кунева отговори, че ДПС носи отворност за този избор, щом  преценява личността на Пеевски за най-подходяща. Избирателите на ДПС могат да сложат знак срещу името му като преференция, обясни тя и допълни, че отговорното политическо поведение на партиите изисква те да разговарят с  цялото общество, а не да се затварят в собствените си представи. Човек, стъпил на политическата писта, е вече част от едно състезание, заяви Кунева.

Когато РБ ме обяви за водач на евролистата, се стъпи на проучване, обществено допитане, ясна социология, а не просто се взе под внимание моето минало като първи български еврокомисар, европеец и комисар на годината, бивш главен преговарящ с ЕС. Хората бяха питани за сегашното им мнение, подчерта Кунева.

Пресофис, Реформаторски блок
10 април 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар