Меглена Кунева във Видин: Министър на Северозапада е част от решението на проблема с бедността на региона


За Северозапада трябва специална институция – министър, независимо дали с портфейл или не - да координира мерките по овладяване на безработицата и подобряване положението на хората. Това каза Меглена Кунева, лидер на ДБГ и водач на листата на Реформаторския блок, на брифинг във Видин днес.
Тя посочи, че такава мярка би била част от решението на реформаторите на проблема с бедността в Северозападна България. Това е старата идея на „Движение България на гражданите“. В момента отговорността за региона е размита и не е ясно кой я носи, а безработицата тук е почти 23 %, допълни тя.
Кунева призова за оценка на въздействието на европейските програми, за да се преценят ефектите, като посочи като неефективно да се влагат пари в програми за временна заетост, защото, по думите й, те не дават професия и достойно съществуване на хората, а им дават метли.
По думите й, България трябва да скъса с репутацията си на корумпирана страна, защото е на път да изгуби 13 млрд. лева, договорени от нея и екипа й, което би било катастрофално, защото ЕС е единственият голям инвеститор в страната.
Общият енергиен съюз на Европа ще донесе на България с 30 % по-ниски цени както за индустрията, така и за крайния потребител, обясни Кунева, като добави, че обединена в такъв съюз Европа ще може да договаря големи отстъпки за газовите си доставки. 75 % от газовите връзки ще се финансират от Европейския бюджет, което е шанс България да скъса с енергийната си зависимост от Русия, каза Кунева.
На въпрос за предупрежденията от ЕС за нарушения от българска страна в  енергетиката, Меглена Кунева припомни, че още като комисар е поискала България да въведе единната сметка за ток, както други 14 страни в ЕС, но българската ДКЕВР е отказала и временно е въвела мярката, само за да избегне санкции. Сега България отново съзнателно направи две нарушения, обясни Кунева – първо, ДКЕВР е в зависимост от изпълнителната власт, а трябваше да е независим регулатор. И второ, „Южен поток“ бе изваден от Третия енергиен пакет на ЕС, което е опит управляващите да заобиколят европейските правила. Така пак ще се стигне до ежедневни санкции от Брюксел, докато управляващите не започнат да се държат по европейските правила, прогнозира Кунева.
Тя съобщи, че Реформаторският блок е готов за евроизборите и за два дни е събрал 10 хиляди подписа за регистрацията си в ЦИК. От нас ще се чува истината за ситуацията в страната и за Европа, без черна кампания против опонентите ни, добави Кунева, която гарантира, че в ЕП ще се бори за репутацията на страната, по-високи доходи на българите и влизането на България в Енергийния съюз на Европа.

Пресофис, Реформаторски блок

5 април 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар