Меглена Кунева осъжда посегателството върху свободата на словото и палежа на колата на журналиста Генка Шикерова


Реформаторския блок изразява силно безпокойство във връзка с втория случай на палеж на автомобила на журналиста и водещ от БТВ Генка Шикерова. Подобно посегателство е ясен знак за застрашената свобода на словото в България особено предвид, че това е втори случай в рамките само на няколко месеца, коментира водачът на листата Меглена Кунева по време на Изпълнителния съвет на РБ днес.

Категорично осъждам подобни агресия и заплахи, особено когато става дума за журналист. Призовавам институциите да вземат необходимите мерки в най-кратки срокове и виновните да бъдат наказани, заяви Меглена Кунева. Очевидно тези умишлени палежи са свързани с работата на Генка Шикерова като журналист, което е поредният тревожен и категоричен сигнал за посегателство върху свободата на словото в България, допълни още тя.

Кунева напомни и класацията на "Репортери без граници" за 2014 г., според която България е едва на стотно място по свобода на словото. Единственият начин да се борим за свободата на словото е категорично заклеймяване на подобни случаи – както на ниво общество, така и на ниво институции. Очаквам светкавиччна реакция от органите на реда, за да бъдат предотвратени подобни ситуации занапред. Силно вярвам, че гражданското общество в страната също ще осъди остро тази проява на груб вандализъм и посегателство срещу журналист, допълва позицията си Меглена Кунева.

Тя коментира още, че спешно ще информира Европейската комисия, посланици и ключови институции за атмосферата в страната в навечерието на европейските избори.


Пресофис, Реформаторски блок
2 април 2014 г.

0 comments:

Публикуване на коментар