Меглена Кунева: Кремълската пропагандна машина няма да спре България да влезе в Енергийния съюз на Европа

Кремълската пропагандна машина няма да спре България да влезе в Енергийния съюз на Европа. Да сме в основата на този съюз значи поне 30% по-ниска цена на газа. Кой е против това? Икономическите и политически кръгове, свързани с Кремъл, да се въздържат да пречат на националния интерес. Ако не ги убедим, ще ги принудим. Това каза в интервю за Радио К2 Меглена Кунева, лидер на ДБГ и водач на листата на Реформаторския блок.

За интереса на България трябва да се преговаря отново – аз знам как и мога да го направя, добави тя и обясни, че подкрепата за повече от един доставчик на газ, е подкрепа за цялата индустрия и за всеки български потребител. Това е по-висок интерес от този на БСП, Газпром и Кремъл, коментира Кунева.

По думите й, тази пропагандна машина работеше и при затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки че парламентът го беше гласувал, имаше подписан меморандум, взети и изхарчени бяха заеми от български правителства, разказа тя. Тогава се целеше налагането на руските технологии в България. Същата Кремълска машина сега опитва да попречи на България да е в Европейския енергиен съюз, но няма да й позволим, каза водачът на листата на реформаторите.

По думите на Кунева, България има голям репутационен проблем, който през спирането на евросредствата е вече с парично изражение. Когато през януари казах, че корупцията ще спре фондовете, а те са 13 млрд.лева, управляващите с високомерие отговориха, че това не било професионално твърдение, добави тя. Сега обаче се убедиха, че репутацията в Европа се измерва и с пари, а корупцията спира парите. Не всички граждани се докоснаха до ползите от европарите, но сега спирането ще удари по всички граждани, каза Кунева.

Знам как и мога да го направя през интереса на потребителите, бе категорична водачът на листата на реформаторите на въпрос за присъединяването на България към Енергийния съюз. В интерес на крайните потребители е газът да падне с 30 %. Както защитих влоговете на хората при фалит на банките, потребителските кредити, намаляването на роуминга, правилата за стоките от Китай, правилата за интернет-търговията, обезщетенията за пътниците, така мога да осъществя и този наш интерес, категорична бе тя.

По повод конфликтите с ЕРП и ДКЕВР Кунева припомни, че като комисар е успяла да въведе единната сметка за ток, приета в 14 страни в ЕС, но не и в България. ДКЕВР трябва да си свърши работата като независим орган, а не политици да му нареждат какво да прави, коментира Кунева и подчерта, че преди да се заеме с преговорите за влизане в ЕС, България нямаше статут на функционираща пазарна икономика и имаше проблем с репутацията си. Поех работата, направих екип, свърших я и дадох резултат за страната ни – България стана член на ЕС. На мен реформи не са ми чужди, аз това съм правила и това мога да правя, подчерта Меглена Кунева.

На въпрос за реакцията на ЕС за изваждането на „Южен поток“ от Третия енергиен пакет на Съюза и конфликта с ЕРП-та, Кунева прогнозира, че вероятно страната ни ще плаща ежедневни санкции, докато не приведе в съответствие с европейските правила действията на управляващите и законодателството си.

Ние, от Реформаторския блок, ще възстановим репутацията на страната. ЕС е най-големият инвеститор в България, който дава 13 млрд. евро безвъзмездни средства, а срещу тях изисква борба с корупцията, икономически ръст, реформи, справедливост и добри доходи за хората, обясни Кунева. По думите й, в листата на Реформаторския блок няма първи, защото всички в нея са твърдо решени реформите да се проведат, за да се върне уважението към страната. Никога не съм защитавала интересите на Кремъл или на друга столица, а съм работила само за българския интерес, подчерта Меглена Кунева и припомни, че при избора й за еврокомисар събрала подкрепата на всички политически сили в ЕП с единодушие близко до пълното и с по-висок резултат от гласувалите за целия състав на Комисията – подкрепа, която използвах за страната си, подчерта в заключение тя.

0 comments:

Публикуване на коментар