РБ: Европейският енергиен блок ще намали цената на газа за България. Трябва да стане ясно кой предава българските интереси и кой ги защитава


Европейският енергиен съюз е в полза на България. Европа ще купува газ на едро и това ще смъкне цените за потребителите у нас с 30%. По-евтин газ означава индустриализацията на страната, независимо дали имаш парник, цех или голям завод. Това заяви водачът на евролистата на РБ и лидер на ДБГ Меглена Кунева след срещата с президента Росен Плевнелиев, в която взеха участие и говорителят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев и лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Ние от Реформаторския блок искаме да се казва Европейски енергиен блок и България да му бъде основателка. Президентът демонстрира позитивно отношение към идеята, каза Кунева. България не се присъедни към други съюзи, към които трябваше да се присъедини - към Шенген, към еврозоната, към банковия съюз, припомни тя. Управляващите спряха придвижването ни напред след влизането в ЕС, заяви водачът на евролистата на РБ. Тя напомни, че идеята за общ европейски енергиен съюз принадлежи на полския премиер Доналд Туск, на когото преди дни тя изпрати писмо с подкрепа на идеята от името на РБ.

Управляващите политически сили отдалечават обикновения гражданин от Европа и от ползите от ЕС, подчерта Радан Кънев и допълни, че за първи път след влизането ни в ЕС съществува криза в отношението България – ЕС. Президентът сподели нашата голяма тревога, че непрекъсната предизборна ситуация  и компроматна война, не помагат за намиране на решение на икономическата криза и кризата на европейското членство на България, каза говорителят на Реформаторския блок. Единственото решение е постигане на   съгласие на политическите  сили за дата за пресрочни парламентарни избори, за  да намалее напрежението в обществото и  да започне дебат за отношенията между България и Европа, подчерта Кънев.
Ако всяка европейска страна и най-вече от Източна Европа, направи крачка напред към този общ европейски енергиен блок, ЕС ще направи две крачки напред, заяви Меглена Кунева. Българският президент ни обеща на среща с Туск да говори  от името на още един политически съюз, което според нас, ще засили позицията му на български държавен глава, допълнти тя.

Трябва да стане ясно кой предава българските интереси и кой ги защитава в условията на международна криза, допълни Кънев. На фона на заплахите за спиране на газовите доставки за Европа, управляващи и опозиция у нас  трябва да имат общ възглед, как да защитим страната си през ЕС. Българските граждани имат нужда от спокойствие и разум, другата седмица от РБ ще продължим със срещите с основните политически сили за постигане на консенсус по защита на националните ни интереси през ЕС, заяви говорителят на РБ.

0 comments:

Публикуване на коментар