РБ да прерасне в траен политически съюз

Решения на НР на ДСБ
Петър Москов: Добър ден. Тук сме с г-н Малинов, за да разкажем за днешните решения на НР на ДСБ. Основното от тях е свързано с по-нататъшното отношение на ДСБ към РБ. Във връзка с високата степен на готовност още през тази седмица Реформаторският блок, вече е постигнал консолидация в основните политически послания в сферата на икономиката, в сферата на правосъдието, важните за страната сфери, във връзка с високата напредналост на формиране на регионални структури на блока, формиране на регионални граждански съвети, НР на ДСБ прие решение да упълномощи преговорната група да влезе в следващ етап, следваща стъпка от желанието на ДСБ за развитие на блока, а именно в прерастване на блока в траен политически съюз, който да се яви в поредица от политически избори. В тази връзка ние ще започнем консултации с нашите партньори от блока още тази седмица. Това е нашето решение от днес, считаме, че степента на консолидация в посланията, в общата визия за това как България става нормална държава, която имаме вътре в блока между толкова различни политически сили и толкова различни представители на гражданското общество дава абсолютното основание, че има идейна и експертна база и трябва да се върви към формиране на траен политически съюз.

Светослав Малинов: Само да ви уведомя, в края на тази седмица г-н Радан Кънев ще бъде на първото си посещение в Брюксел. Той няма да обикаля сградата на парламента като някои други представители на политически партии, ще има срещи с ръководството на ЕНП и с председателството на групата на ЕНП в Европейския парламент. Това е неговото първо посещение и се надявам ще има няколко такива до края на годината, ще Ви уведомим за резултатите от срещите на следващата ни пресконференция.

Петър Москов: Имате ли въпроси?

Въпрос: Това означава ли, че сте готови да се явите на изборите през 2014 г. в коалиция, или ще се явите самостоятелно?

Петър Москов: От думите ни трябва да разбирате, че желанието на ДСБ е РБ да се превърне в траен политически съюз, който да се явява на всички видове избори, включително и на тези за европейския парламент.

Въпрос: Как ще коментирате случващото се в парламента?

Петър Москов: Едва ли бих казал нещо ново от гледна точка на българския парламент, може би г-н Малинов ще направи някаква разлика в начина, по който функционира ЕП, но резултат от това е небивала ниска точка на доверие, не просто в това мнозинство, не просто в тази опозиция, а в парламента като институция. Това е опасно и недопустимо. Още една причина този парламент незабавно да бъде разпуснат. Защото заради това, че в момента в парламента липсва качество, липсва мисъл, липсва нещо различно освен тясно партийно единоборство не е причина да бъде делегитимиран парламентаризма като начин, по който се управлява съвременният свят.

Въпрос: Становището ви по повод сирийската криза и действията на правителството?

Светослав Малинов: Една дума само за вота – провален вот от страна на опозицията наистина е нещо безпрецедентно в европейските среди. Известно е, че специално ЕНП винаги полага натиск върху партии от дясната политическа фамилия, които са в опозиция да участват в парламентарния живот. ГЕРБ прие отчасти това нещо, след което наруши това неписано споразумение по начин, който превръща поведението на нашата най-голяма опозиционна партия в един анекдот. И това между другото ще отекне, защото провален вот на доверие към правителството през опозиционна партия не е известно. А иначе позицията по сирийската криза в България най-вече се превръща в отношение към проблема за бежанците, което ние сме говорили многократно. Така че не мога да разбера какво точно питате.

Въпрос: Одобрявате ли действията на правителството в момента?

Светослав Малинов: Подлагали сме многократно на критика неподготвеността на правителството, липсата на информация, всички тези неща, за които наистина сме говорили и аз лично съм говорил от тази трибуна, както и други наши политици в българските медии. Ние смятаме, че неподготвеността е факт. Начинът, по който се подходи към проблема, дори като информираност към българското общество беше изключително лош, дори опасен. Смятаме, че не са изпълнени естествените, задължителни стъпки при търсене на помощ. Оказа се, че сме неподготвени да получим обяснение защо 5 хиляди например е някаква цифра, която всички споменават като критична. Едва в последно време научаваме, че толкова са били възможностите с оглед на настаняване, сгради, така че ние сме критикували през цялото време. А това, че евродепутатите направихме и ще направим всичко възможно да получим помощ от европейския съюз, това изобщо не подлежи на обсъждане. Но без да имаме ясна информационна подкрепа и демонстрация на компетентност и готовност от българското правителство, ние не можем да бъдем максимално ефективни, въпреки факта, че имаме еврокомисар точно по този ресор.

Петър Москов: Има структури – държавни, които са сформирани, за да реагира държавата на подобен род кризи. В България през 2008 г. е сформирана Държавна агенция за бежанците. В агенцията за бежанците от 2008 година до сега са черпени от държавния бюджет над 30 млн. лева. В агенцията за бежанците има над 130 души числен състав, хора които работят там. Нашето учудване беше, че най-малко 22  души работят във финансовия отдел на тази агенция. Ако ние имаме тази агенция и тя е изразходвала тези пари за това, за което е създадена, тоест да реагира за бежански кризи, не трябва да има проблем. Ако считаме, че бежанците създават проблем на битово ниво, на ниво – национална сигурност и т.н., това означава, че тази агенция не е свършила своята работа и че държавата е абсолютно неподготвена, това което каза и г-н Малинов. Повече от 5 хиляди души ходят на мачове от Б футболна група. Това не може да бъде проблем. Проблемът е, че има боси и гладни хора в бежански лагери. Срещу, което се разказва, че те могат да бъдат потенциален терористичен проблем. За това също има служби, които са градени по модерен начин през последните години. И те трябва да имат своите механизми на специалните, на тайните служби, които да отсеят едното от другото.

Светослав Малинов: Възникна езиков проблем миналата седмица и той беше свързан с неразбирането на някои европейски колеги от комисията по граждански свободи, какво означава изявление на български служители от МВР, че ще затворят границата. Искам само да отбележа, че затваряне на границата на българо-турската означава – външна граница на ЕС. Очевидно колегите са искали да кажат, че става дума за това да спрат спокойното и безпрепятствено преминаване на хора през границата. И ако трябва да вземем отношение за това дали да се затвори границата или не, сме категорично против. Така както искаме тя да бъде сигурна, така искаме тя да бъде отворена. И това нещо, ако стане официална позиция на българското правителство ще бъде една от най-големите новини, ще отекне в целия ЕС, ще бъде и скандално.

Въпрос: Кога РБ ще представи в правосъдието политиките си, по които сте постигнали съгласие?

Петър Москов: Това ще се случи още тази седмица.

Въпрос: А правосъдието?

Петър Москов: Правосъдие в рамките на следващата седмица.

Интервюто е от сайта на Демократи за силна България РБ да прерасне в траен политически съюз

0 comments:

Публикуване на коментар