Кунева призова партията си да задълбочи сътрудничеството с Реформаторския блок

"Днес е очевидно, че за да се справим с политическия картел и да надделеем над силата на корпоративния вот, трябва да привлечем на наша страна всички демократично мислещи български граждани", заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в отчета си пред делегатите на Второто Национално събрание и ги призова да гласуват за задълбочаване на сътрудничеството между движението и Реформаторския блок.

"За мен днес Реформаторският блок е платформа, инициатива, възможност. Трябва не просто да прескочим бариерата за парламента. Това е малка цел. Трябва да направим цяла и европейска държавата си", посочи Кунева и обяви, че Реформаторският блок е важен, за да даде алтернатива на хората, които не вярват нито на сегашните управляващи, нито на предишните. В края на изказването си Кунева предложи проект на резолюция, с който събранието задължава ръководството на движението да положи максимални усилия за постигане на предизборна коалиция с партиите от Реформаторския блок за предсрочни парламентарни избори и за изборите за Европейски парламент.

Лидерът на "Движение България на гражданите" посочи, че помни личните нападки срещу нея от другите партии в блока, но и че раните трябва да се лекуват. Кунева обаче беше категорична, че обвързването с Реформаторския блок не означава претопяване и обезличаване на партията. "Преди всичко, „България на гражданите“ е тук, за да остане", заяви тя.

Сред основните задачи на партията тя изброи: да направи гражданина силен и с власт, да изгради държава на хора с глас, да направи държавния апарат и намесата на държавата по- малки, но добре насочени, да остави политическо място за хората, да гарантира откритост - от това за какво се харчи бюджетът всеки ден до това как се печелят конкурси и обществени поръчки, какви и колко кражби са станали от домовете на хората и колко от тях са разкрити, а извършителите – наказани. “Можем да имаме държава, която не е на мафията и олигархията”, категорична бе Кунева.

Кунева твърдо защити необходимостта от предсрочни избори. "Изборите от 12 май задълбочиха политическата криза в страната. В рамките на часове стана ясно, че българското правителство, представено като експертно, е правителство на олигархията и няма никакво намерение да осъществи обществените пориви за справедливост и правов ред", заяви тя. Тя очерта и основните обществени проблеми: липсата на проект за съдебна реформа, задълбочаване на политическата криза, продължаващо изтегляне на инвеститорите, влошена медийна среда, липса на доверие, липса на действия срещу монополите, корупцията и престъпността. "БСП, ДПС и „Атака“ погребаха мита, че са алтернатива на предишното управление и се превърнаха в продължители на най-порочните му практики", обобщи тя. “Кабинетът „Орешарски” е правителство на изгубения смисъл. Ниско доверие плюс липса на визия е равно на нулеви реформи. Нито икономиката, нито обществото ще издържат второ по ред популистко правителство. Не, ние няма да се задоволим с втора категория управление и трета категория парламент”, заяви още тя.

"Българските граждани още не могат да се зарадват на придобивката, от която се ползват европейските граждани – да имат усърдно работеща в публичен интерес и ежедневно контролирана от гражданите политическа класа", посочи Кунева и заяви, че продължава борбата си срещу настоящия партиен картел - борба, която води още от президентските избори през 2011г . "Сменят се партиите, които управляват, но разлика няма. Едни и същи олигарси са в няколко последователни мандата на власт. А помните ли откога е така? Само сменят конете на междинните станции. На всеки четири години, и от един партиен файтон - в друг", заяви тя, като категорично се обяви за смяна на модела.

"България на гражданите" не е просто името на партията ни, то е призив, покана за мирна революция, посочи още Кунева. Тя беше категорична, че не може да се прави политика без доверие и именно връщането на доверието в институциите, партиите и държавността трябва да бъде основна цел на всеки политик. Тя посочи, че трябва да се преотстъпи повече територия на гражданското – чрез повече права за гражданина – ефективни процедури за референдуми, законодателна инициатива от определен брой граждани, правото да се обърнеш директно към Конституционния съд, промени в Конституцията.

Кунева благодари на членовете на партията, че са удържали на саморазправата, административния произвол, уволненията и заплахите заради участието им в Движението. Тя подччерта, че за по-малко от една година партията е успяла да създаде 253 от 294 върможни районни и общински структури в цялата страна. "Вие не предадохте четата, благодаря ви", каза тя.

В оценката си за успехите на движението тя посочи обединението на хора от целия спектър на дясното, поставянето на гражданското начало напред, доброто политическо поведение без оклеветяване на противниците, явяването на избори без субсидия, създаването на програма, от която сега правителството преписва. "Не направихме нито една задкулисна договорка и бяхме опозиция и на БСП, и на ГЕРБ", припомни още тя, като добави, че с преписване на предизборни програми правителството на Орешарски няма да постигне реформи. „Дали преписваш реформи или извършваш реформи – ето по това личи в реалната политика държавник ли си“, допълни още тя.

Кунева призна и за грешки по време на кампанията, сред които подценяването на черния пиар, изсипващ се срещу нея и движението и предоверяването в хора, преследващи лични интереси, като визира ситуацията в Пловдив-област. Тя беше категорична обаче, че решението да каже, че няма да се коалира нито с БСП, нито с ГЕРБ може да е изгубило комформистки вот, но е било правилно.

В момента делегатите на конгреса дискутират предложената резолюция. Тя ще бъде гласувана след около час.

Новината е от сайта на ДБГ: Кунева призова партията си да задълбочи сътрудничеството с Реформаторския блок.

0 comments:

Публикуване на коментар