Проф. Тодор Танев: Доброто управление е по-важно от властта (интервю за ТВ+)

Проф. Тодор Танев
Гражданският съвет на Реформаторския блок е безпрецедентен- до момента няма създаден граждански съвет към партия. Пределната партизираност на политиката в България е големият бич, който ни брули в последните двайсет и няколко години. Имаме нужда от огражданствяване на политиката. Политиците от Реформаторския блок единствени ни чуха, че трябва да има модерна партия, която приема властта като средство, но по-важното от властта е доброто управление.

Българските старовремски политици, които искат властта и само властта, едвам се дотътрят до края на мандата си. Ние, гражданите, сме един вид борд - както има валутен борд, за да не се правят глупости, така трябва да има и политически борд към партиите. Искаме да еманципираме управлението, да дадем шанс на доброто управление като всички участват в правенето на публичните политики – гражданите, бизнеса, а не както е в момента – властниците, една тайна партийна централа някъде, забъркват политиката според интереса на собствения си кръг.

Това е голямата реформа, която се опитваме да внушим и имаме добра чуваемост от страната на партиите в Реформаторския блок. Обединяват ни общите ценности. Политиците имат мандатно мислене, но гражданите не се вълнуват от преизбирането и могат да мислят стратегически. Голямата политика умря, да живеят малките конкретни политики и доброто управление – това е новата политика на 21 век.

0 comments:

Публикуване на коментар