Позиция на Реформаторския Блок за Сирия

Във връзка с развитията на ситуацията в Сирия Реформаторският блок настоява правителството на Република България да заеме и огласи ясна позиция спрямо престъпния режим на Башар ал-Асад.

В момент, в който целият западен цивилизован свят не просто осъжда деянието, а преценява по какъв точно начин да прекъсне войната на сирийския президент срещу гражданите на Сирия, България продължава да има неопределена позиция по най-тежкия въпрос в международната среда в момента. Изявленията на министъра на външните работи Кристиян Вигенин с оплетени, несигурни и неясни. Това не са изявления на министър на държава член на НАТО и ЕС. Всъщност не става дума дори за изявления, а за объркана реторика и изчакване проблемът да затихне от само себе си.

Употребата на химически оръжия, а в случая дори срещу собствения му народ, нарежда Башар Асад до най-мрачните международни престъпници в последните десетилетия. Неговото място е на подсъдимата скамейка в Международния наказателен съд в Хага. Това е ясно на света, но не изглежда ясно на българското правителство. Настояваме България да огласи категорична позиция и да заеме своето място в общността на държавите, към които принадлежи по силата и на международните си ангажименти и договори.

Публикацията е от сайта на Демократи за силна България Позиция на Реформаторския Блок за Сирия

0 comments:

Публикуване на коментар