Обявяване членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок

Гражданският съвет на Реформаторския блок е отговорът на въпроса как да продължи протестът.

Не само протестът, който започна на 14 юни и вече три месеца ясно заявява нетърпимостта си към управляващите, а протестът срещу фалшивата промяна, който продължава от години, но беше мълчалив, индивидуален, безнадежден. Защото българските граждани не просто протестират срещу настоящото управление, те протестират срещу порочния модел на управление на страната. Негодуват срещу постепенното отстраняване на гражданите от процеса на взимане на решения, довело до мрачна апатия, а вече и до отвращението им от политическата система и обществено-политическия живот изобщо. До крайно (и основателно) недоверие в партиите, в политиците, в институциите. В очите на гражданите партиите са клики, политиката е търговия, а властта – начин за забогатяване на гърба на обществото. Прозрачността и честността са заменени от задкулисие и продажност, а моралът и почтеността – от лицемерие и наглост.

В подобна ситуация нямаме друг изход, освен да започнем на чисто.

Да установим нов тип отношения между политиците и гражданите, основани на взаимно уважение, равнопоставеност, доверие и честност. Защото не противопоставянето между нас е отговорът на проблемите ни, а съвместно, осъзнато, целенасочено усилие за дълбока и решителна обществена промяна. Целта е ясна – всички искаме държава, в която властват не бизнес интересите и връзките, а правилата и законността; в която гражданите гласуват по съвест и имат реални възможности да контролират управляващите; държава, която създава възможности за просперитет на всички граждани, а не облагодетелства малцина за сметка на всички останали. Да постигнем тази цел досега беше трудно, а сега ни предстои истинска битка. В тази битка активните гражданите и отговорните политиците трябва да застанат заедно, не едни срещу други. Защото от другата страна са мафията, задкулисието, беззаконието, бездържавието.

Гражданският съвет на Реформаторския блок е пример как гражданите и политиците могат да работят заедно.

Защото е основан на идеята за взаимно уважение, търсене на консенсус и споделена отговорност. Партиите отдават част от партийния суверенитет на гражданите, а гражданите поемат риска да участват във вземането на политически решения. Така взаимно си гарантираме, че голямата ни обща цел няма да стане заложник на дребни партийни сметки и че интересите на гражданите са представени и защитени. В Гражданския съвет на Реформаторския блок ние, гражданите и политиците, седим на една маса, ние сме равнопоставени партньори в предлагането на идеи, обсъждането на политики и вземането на решения. Както би трябвало да бъде.

Ние не разчитаме на кредит на доверие, на лесни победи и на бързи успехи.

Всеки един от нас, като гражданин, е постигнал сам доброто си име, защитавал го е с достойнство и почтеност, съхранил е гражданската си съвест и най-важното, съхранил е вярата си във възможната промяна и енергията да работи за нея. Убедени сме, че има още много като нас и сме готови да работим всички заедно, за да направим България държавата, в която искаме да живеем, да работим и да отглеждаме децата си. Знаем, че индивидуалното щастие и благоденствие са невъзможни в условията на перманентна социална и духовна криза. Поотделно може и да оцелеем, но не и да живеем достойно. Затова сме готови да продължим напред заедно.

Утре, 10 септември от 11:00 часа в зала "Мати" на НДК ще бъде официално представен пред журналисти съставът и целите на Гражданския съвет към Реформаторския блок.

0 comments:

Публикуване на коментар