Декларация на Гражданския съвет към Реформаторския блок относно събитията по време на официалното честване на годишнината от обявяването на българската Независимост

В деня на Независимостта, управляващите поругаха българската демокрация. Вчера във Велико Търново, по време на официалното честване на годишнината от обявяването на българската Независимост, полицията си позволи да къса плакати и да малтретира граждани, опитващи се да демонстрират своето лично мнение.

Това е грубо погазване на гарантираните от конституцията права и свободи на българските граждани. – Чл. 39, ал. 1. Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

България е демократична и правова държава. Задължение на полицията   е да охранява и гарантира правата и свободите на гражданите. Всяко правителство и управление, което си позволи да вмени репресивни функции на полицията спрямо гражданските свободи погазва демокрацията и налага тоталитарни и деспотични практики.

РБ е силно обезпокоен от очертаващата се зловеща тенденция правителството на БСП  и ДПС да погазва постиженията на демокрацията и да използва все по-често срещу мирните граждани полицейските сили.

Затова настояваме:
  1. Президентът и председателят на НС и да дадат публични гаранции за правата и свободите на българските граждани, прокламирани в Конституцията.
  2. Парламентът и всички партии в и извън него да се разграничат от тази тоталитарна практика и да осъдят с декларация поведението на полицията.
  3. Главният прокурор да се самосезира, защото в случая са налице достатъчно основания за образуване на предварително досъдебно производство. Министър-председателят да поеме лична отговорност за случилото се, като подаде незабавно оставка.
Погазването на правата и свободите на гражданите от властта е едно от най-сериозните престъпления в една истинска демокрация. Затова и трябва да има сериозни и драстични последствия. Ако управляващите не предприемат изброените мерки, ще бъде даден ясен знак, че правителството започва пълзящо възстановяване на тоталитарните практики в България.

0 comments:

Публикуване на коментар