Меглена Кунева: Ако не дадем път за гражданско влияние, обществото ще остане в зависимости (интервю на Меглена Кунева в "Тази сутрин" по БТВ)

Ако не променим начина, по който се държат партиите, и не отворим възможност за хора извън партийната политика да влияят върху вземането на решения, ще продължим да сме в робска люлка - от зависимости в съдебната система, до зависимости в икономиката и медиите. Това заяви днес в предаването "Тази сутрин" по БТВ лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в разговор за Реформаторския блок и новосъздадения около него Граждански съвет.


Приоритет за Блока ще бъде дневният ред на обществото, а не сметките за следващите избори, категорична беше Кунева. Тя припомни, че Блокът е обединен около 12 реформаторски политики, а работни групи изготвят предложения за съдебната система, икономиката, администрацията, медиите и други важни реформи. Кунева беше категорична, че уронването на доброто име е престъпление и отговор на въпроса кому е изгодно насочва и към отговора защо и кой атакува така яростно членовете на Гражданския съвет и Реформаторския блок.

Блокът и Съветът са създадени, защото те предлагат алтернатива на настоящия политически модел и ще работят за алтернатива в основни сектори в обществото - като медийна среда, реформи в администрацията и съдебната система. "Лошите ужасно се страхуват от това", посочи Кунева. "Може да има всякакви критики към това, което ще дадем като продукция, но когато атаките срещу доказали се професионалисти започнат, още преди да сме започнали работа, означава само едно - страх", каза още тя.

На въпрос за създаването на Съвета Кунева обясни, че основата е била поставена от писмото на интелектуалци и университетски преподаватели през м. юли, което е публично и адресирано до лидерите на Реформаторския блок, с препоръки Блокът да се отвори към гражданите и да отстъпи част от територията си на гражданската инициатива.

Кунева обвини настощото правителство за това, че тегли от "общата банка на доверие в политиците". "Ако днес едно безобразно поведение може да бъде отминато, утре какво би пречило на следващия да има 10 пъти по-безобразно поведение? Това трябва да се прекрати“, заяви Кунева и напомни, че реформаторите ще работят именно за смяна на този модел.

Тя напарви аналог на проблемите в медийната и съдебната среда с думите: „Това, което се случва в медиите, е същото като това, което се случва в съдебната система. Съвсем скоро ще излязат случаи с тефтерчета в медиите, убедена съм", прогнозира лидерът на „Движение България на гражданите“ и каза, че в публичното пространство има достатъчно сигнали за това.

В отговор на въпрос как гледа на коментарите против Реформаторския блок на Янев, тя каза: „Бих казала на г-н Борисов, че това не е начинът да се сближи с Реформаторския блок. Няма да стане с бой, ухажване, бой, ухажване. Не може от едната страна Борисов да играе доброто, а от другата – чрез човек, който признава близост с него – да играе лошото ченге.“ По думите й, това не е не начинът да се прави сериозна политика в нормална страна и то от държавници. Тя даде за пример Германия и изрази съмнение, че канцлерът Меркел поръчва на някой страничен политик да говори лошо за нейните опоненти и да уронва името им.

Публикацията е от сайта на България на гражданите Меглена Кунева: Ако не дадем път за гражданско влияние, обществото ще остане в зависимости.

0 comments:

Публикуване на коментар