Позиция на Реформаторския блок

На 6 септември 2013 вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев от правителството на новата тройна коалиция обявиха, че втори кабинков лифт ще се строи над Банско и правителството застава зад проекта на община Банско и концесионера на ски зоната Юлен АД, притежавана от две офшорни компании и от самата община.

Нито вицепремиерът, нито заместник-министърът на икономиката се притесняват от факта, че такова строителство би било в нарушение на Закона за защитените територии, плана за управление на НП Пирин и статута на Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО.  През 2011 г. министърът на околната среда и водите от ГЕРБ Нона Караджова призна публично, че „Юлен” АД ползва (т.е. е изсякла и отнела от защитената природа в Национален парк Пирин) с около 650 декара повече от разрешеното от концесията за ски зона Банско. Това означава, че около 40% от ски зоната на практика е незаконна.

Разрешението от 2001 г. да се построи ски зона Банско е дадено при условие легловият капацитет на града да не надвишава 7800 легла, докато по данни на кмета на Банско легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла.  Ако концесионният договор не отговаря на условията на закона за концесиите (чл. 65), то същият е нищожен. Вече 4 правителства вместо да поискат обявяването на концесионния договор на Юлен АД за нищожен от съда, толерират и подпомагат тази компания. Нито едно от тези обстоятелства не тревожат вицепремиера и заместник-министъра на икономиката. Вместо това правителството аргументира своята позиция и изпитва нашата и на всички български граждани природна интелигентност, като бомбастично заявява в своето официално съобщение, че България има потенциал да посрещне в ски курортите допълнителни 1.5 млн туристи и че България била станала дестинация номер 4 в Европа за ски туризъм.

Щеше да бъде смешно, ако не беше скандално най-висшите ни държавни чиновници явно да демонстрират своята свързаност със сенчестия бизнес и неясните капитали на офшорни компании. Действие, което е пряк резултат от конфликта на интереси и преките икономически връзки, които има Даниела Бобева с Първа инвестиционна банка и олигарха Цеко Минев, публичното лице на проекта на ски зона Банско, както  и с управителя на Юлен АД Боян Мариянов – всички тези факти са изнесени на сайта бивол (https://www.bivol.bg/bobeva-minev.html).

Партиите от РБ заявяваме категорично и поемаме политически ангажимент за демафиотизация на държавата и за изкореняване на всички уродливи взаимоотношения, произтичащи от навлизането на капитали с неясен произход в обществения сектор, и декларираме, че се борим с всички средства за приемане на закони, които да:

  1. Изведат всички офшорни компании и всички дружествата с акции на приносител, техните композитни или дъщерни дружества  от всякакво участие в обществени поръчки, управление на обществени средства, собственост и активи, както и получаване на обществени дотации, помощи и други обществени средства от всякакъв вид.
  2. Всички заварени договори за концесии на такива компании да бъдат прекратени, в случай че бъдат установени консумирани нарушения по тези договори, включително неплащане в срок на концесионни такси или други нарушения на условията по тях.

1 comments:

  1. А при тройно завишена леглова база какво да се прави ? И това е въпрос!

    ОтговорИзтриване