Божидар Лукарски: Отслабването на протестите не е толкова голямо, колкото се опитват да го изкарат управляващите

Божидар Лукарски
Божидар Лукарски заяви пред LiveNews, че отслабването на протестите не е толкова голямо, колкото се опитват да го изкарат управляващите

Новината е от сайта на LiveNews Божидар Лукарски: Отслабването на протестите не е толкова голямо, колкото се опитват да го изкарат управляващите

Бях принуден да свикна бързо с новия пост. Оптимист съм и чувствам събуждане сред партийните редици. Това сподели лидерът на СДС Божидар Лукарски в предаването „В епицентъра“ със Светла Петрова.

По думите му има завръщане на членско ядро в много от организациите. „Във Варна например има завръщане на стари членове, които не са били в партията дълго време. Старият партиен актив ни припознава, този процес не го свързвам само с новите лица, не съм толкова егоцентрично настроен“, допълни той, като беше категоричен, че СДС не се маргинализира като се влива в Реформаторския блок.

„Не трябва да отричаме, че политиките се излъчват от личности. При нас идеите ще идват от Гражданския съвет. Там са повече експерти, хора, необременени от партийни карти и билети“, обясни Лукарски.

Що се отнася до изразяването на позиции от ръководителите на отделните политически партии в блока, синият лидер заяви следното: „Когато сме повече субекти, всеки има свое мнение и формирането на обща позиция е много по-трудно. До 2-3 седмици ще са готови нашите общи политики по основните проблеми. Нямаме разминавания по основните теми, формираме дисциплинирано общо мнение. Знаехме, че ще е трудно, но всъщност беше по-лесно, отколкото очаквахме.

Божидар Лукарски сподели позицията си и по една от най-актуалните през последните дни теми – тази за вота на недоверие. „Смехотворно е, че точно сега всички депутати от „Атака“ били в Брюксел. Посланието е ясно - това е тройна коалиция, в която участва и партия „Атака“. Посланието е най-вече към БСП – няма да се справите без нас“, каза той.
„Юридическите хватки са създадени с тази идея и се използват умело и от опозиция, и от управляващи. Крайно време е парламентът в този си вид да прекрати съществуването си“, убеден е Лукарски.

Той изрази подкрепата си за искането на вот на недоверие в този му вид и припомни, че СДС е първата партия, която е повдигнала въпроса за министерството на инвестиционното проектиране. „В момента, в който започнат да пристигат пари по европейските програми, а те сега са замразени, ще започне да функционира и министерството“, категорично заяви синият лидер.

Лукарски е на мнение, че отслабването на протестите не е толкова голямо, колкото се опитват да го изкарат управляващите. „Нормално е хората да са изморени и физически. Отслабването на протеста не е свързано с политизирането му. Ние нямаме какво да крием и ще подкрепяме с всякакви сили този процес. Нашата цел е да свалим правителството с всички легални средства. Готови сме да се съюзим с всички, които искат да свалят това правителство“, обяви синият шеф.

Той напомни становището на Реформаторския блок, че диалог с ГЕРБ може да има само ако от партията на Борисов си дадат сметка за негативната част от управлението си и да отговорят на много въпроси.
„Нашата амбиция е да сме първа политическа сила, да сме преди БСП и ДПС, както и преди ГЕРБ“, допълни едно от новите лица в дясното политическо пространство. Той обясни също, че няма натиск от страна на Европейската народна партия (ЕНП) Реформаторския блок да работи с ГЕРБ. „Не сме изградили позиция дали ще отидем на среща с тях, ако получим официална покана“, добави Лукарски.

Според него протестът ще се радикализира, когато пристигнат първите по-солени сметки за ток. Той разкритикува политиката на правителството и припомни, че вече 4 месеца няма ресорен зам.-министър, който да отговаря за съдебната система.

„Един мъж не трябва да сменя политическата си партия, футболния отбор и музиката, която харесва. Готов съм за политика и съм готов за бой“, завърши гостът на Светла Петрова „В епицентъра“.

0 comments:

Публикуване на коментар