Здравният сектор е пред взрив, бюджетите на НЗОК и ДОО са бюджети на бездънната яма

пресконференция на Движение България на гражданите за бюджета на НЗОК
Без реформи, колкото и средства да се наливат в бюджета, проблемите в здравеопазването ще се задълбочават, секторът е пред взрив, а най-потърпевши ще са гражданите. Това каза днес финансовият експерт и ръководител на икономическата група на „Движение България на гражданите“ Бисер Манолов на пресконференция днес за бюджетите на НЗОК и ДОО.

„За пореден  път  НОИ и Министерството на финансите работят с различни допускания при съответната макроикономическа рамка. Последно – безработицата ще се увеличава или ще намалява през 2014 година? Това доказва, че във ведомствата просто се наместват числа, за да се вържат на финала. Държавата се провали категорично. Секторът е пред взривяване, предстоят стачки“, каза още Бисер Манолов и даде примери как според проекто-бюджета на ДОО броят на безработните ще се увеличава, докато според Министерството на финансите безработните през 2014 година ще намалеят - от 12.9% на 12.6%.

Той допълни, че за 2014 година в проекто бюджета на ДОО са заложени приходи от 9,376 млрд. лева., като от осигуровки ще се съберат 4 440 млрд. лева, а средногодишният брой осигурени лица ще е 2 726 500. В същото време обаче, осигурените лица в бюджет 2013 г. е бил 2 777 400, т.е. осигурените намаляват с над  50 000.

За да се разчупи монополът на НЗОК „Движение България на гражданите“ предлага да има стимулиране на гражданина да е отговорен към здравето си чрез финансови стимули посредством създаването на т.нар. личен спестовен влог. Манолов обясни, че тези 2 %, които се предлагат като допълнителна тежест под формата на Втори стълб, могат да бъдат връщани към осигуреното лице под формата на негов спестовен влог, с което системата да го възнаграждава за това, че е отговорен към здравето си. Този стимул се изразява в това, че когато гражданите са отговорни към здравето си, правят профилактика и не са ползвали здравни услуги в рамките на годината, полагащата им се, но неизразходвана сума здраве се натрупва и те могат след това да я ползват по собствена преценка, напр. за по-скъпи здравни услуги.

„По закон вече има здравни застрахователи, а не здравно-осигурителни фондове. При първите се бетонира монопола на НЗОК, а при вторите се разбива монопола на основата на пазарна конкуренция“, обясни д-р Красимир Гълъбов, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“. Позицията на „Движение България на гражданите“ е, че ние не сме за увеличаване на вноските, а за преустановяване на монопола на държавата чрез политика на пазарна конкуренция. Той определи бюджета на НЗОК като бюджет на „демографската бомба” и изброи принципни конфликти, които ще го взривят. Първият проблем е увеличаването на броя болници, локализирани в големите градове – от 293 през 2001 г. на 339 през 2012 г. Вторият проблем е, че държавата не е равнопоставена в здравноосигурителните вноски на хората. Тя осигурява здравно 4,5 милиона души и трансферът на МФ към бюджета на НЗОК е 975 мил лева.т.е. за всеки човек се полагат  231 лева годишно, когато е осигуряван от държавата. Докато, по закон, ако бизнесът осигурява хората, той дължи вноски от 720 лв. годишно на човек, т.е. 3 пъти повече, заключи д-р Гълъбов. Третият проблем, е че няма финансови стимули за гражданите да се грижат за здравето си и на 31 декември сметката се занулява, т.е. и плащатите, и близо двата милиона души неплащащи здравни осигуровки се третират еднакво от здравната система, каза още д-р Красимир Гълъбов.

Новината е от сайта Движение България на гражданите Здравният сектор е пред взрив, бюджетите на НЗОК и ДОО са бюджети на бездънната яма

0 comments:

Публикуване на коментар