Реформаторският блок: Зад „Южен поток“ са интересите на ДПС, която не е партия, а корпорация. Скоро истината ще лъсне

Не може за такъв голям геостратегически проект да няма порция за ръководството на ДПС и обръчите от фирми. И в енергетиката, и във финансите се инвестира от почетния председател на ДПС и цялата мъгла около проекта „Южен поток“ е заради това, че хората, в които се инвестира, станаха независими и по-силни. Кръгът започна да не се съобразява със схемите и проектите на почетния председател. Това заяви в ефира на Дрик радио Корман Исмаилов от НПСД в разговор с други представители на Реформаторския блок по актуалните политически теми.

По думите на Корман Исмаилов, именно ДПС са с най-много осъдени депутати и свалени имунитети. Той коментира, че очевидно Христо Бисеров е имал информация по "Южен поток", която е трябвало да сподели, по разпределението на изграждането и подизпълнението на проекта, но очевидно тази информация не е била споделена и действия са били предприети от друг кръг, „в разрез на интересите на Доган“. Това е засдкулисието, интересите, схемите, където компромиси няма, допълни Исмаилов, и каза, че ДПС се е превърнало от партия в корпорация, „която спечели влияние само чрез контролиран и купен вот“. Очакваме да видим фирмите, които ще участвт в „Южен поток“, и там ще лъсен истината, категоричен бе Исмаилов, и определи напускането на Христо Бисеров като сигнал на бившия председател на ДПС, който да се разчете така: „мога да дестабилизирам парламента, мога да направя същото и с правителството, съобразявайте се с мен“.

Цветанка Петрова от БЗНС коментира скандала с думите, че ДПС вместо да носят мандат в изпълнителна власт, прилагат методите на мафията. Тези министри са там да пазят интересите на хората или или на обръчите от фирми? Именно този подход на мафията изтласка България от всякакви европейски модели, допълни още членът на ръководството на БЗНС.

На въпрос свързан с последната новина, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Христо Бисеров от ДПС, Христо Панчугов от „Синьо единство“, член на РБ, изрази мнение, че вероятно е изтекла информация от прокуратирята и попита кой е имал тази информация предварително, защо първо Бисеров подава оставка, а после идва обвинението рещу него и кой е прикрил истината от обществото.

Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ каза, че Реформаторският блок ще излезе с официална позиция за „Южен поток“, след позицията на ДБГ и ДСБ. Но все пак аз като икономист бих задал въпрос как стана така, че „Южен поток“ струваше 1 млрд евро, а сега струва над 3,5 млрд.евро, защо подобния му европейски проект Трансадриатически газопровод ТАП струва 2,6 млн. евро на километър, минавайки през планински терен, а в България участъкът струва 6,7 млн. евро на километър, 3 пъти повече, минавайки през равен чернозем, каза Зеленогорски и допълни, че има реална опасност БЕХ да бъде фалиран, че проектът е кражба, подобна на тази с АЕЦ „Белене“ и е крайно неизгоден от геополитическа гледна точка за интересите на България, за което правителството да си понесе отговорността.

Цветанка Петрова от БЗНС коментира ареста на Асен Генов от Протестна мрежа с думите, че едно общество е наистина заболяло, когато започва да арестува студентите и творците си и определи акцията като пърформанс. Защо управляващите се притесняват от надписа „БКП позор“ – нали БСП не е БКП?, попита Зеленогорски от ДБГ и каза, че се натрупват събития, които притесняват РБ - животновъдите не бяха допуснати на протест в София, днес пърформанс е обявен за вандалщина, утре разказващите вицове и протестиращите срещу МС може да се обявят за престъпници и да бъдат арестувани, което ни напомня мрачния комунистически период. Цветозар Томов от Гражданския съвет на РБ допълни, че Надписът „БКП е позор“ е напълно справедлив призив, още повече, че има Закон от 2000 година за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, а този монумент е издигнат именно в резулатат на този режим. Той не е отменен, и в него пише, че комунистическият режим до 10 ноември 1989 г. е престъпен, а БКП е определена като престъпна организация. В тази връзка, коментира Цветозар Томов, в закона е вписано, цитирам, че действия насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

Представителите на РБ обявиха, че на 11 ноември ще представят първия регионален граждански съвет на Блока във Велико Търново, където ще проведат среща на лидерите на РБ с гражданите, а такива събития ще последват и във Варна и Стара Загора. РБ е обща кауза и нямаме противоречия. Лидерите на партиите работят усилено Блокът да прерасне в траен политически съюз. Цветозар Томов потвръди, че всички политически въпроси се обсъждат от Гражданския съвет и се вземат решения с консенсус. Работи се по реформите по правосъдие и вътрешен ред, които скоро ще обявим, икономика, граждански права, медии, администрация, допълни още Томов.

Найден Зеленогорски от ДБГ съобщи, че довечера от 18.00 ч. в градинката до парламента Реформаторският блок провежда редовното си събитие – митинг за привържениците и симпатизантите, което този път е под мотото „Да кажем не на срещу омразата и ксенофобията“. Така Блокът иска да се противопостави на езика на омразата и безконтролното насилие, които се сеят от "Атака" и други политически формации и да покаже ясното си разграничение от опитите да се разделя обществото, допълни още той.

Новината е от сайта на Движение България на гражданите Реформаторският блок: Зад „Южен поток“ са интересите на ДПС, която не е партия, а корпорация. Скоро истината ще лъсне

0 comments:

Публикуване на коментар