Меглена Кунева: Проблемите с бежанците и еврофондовете показаха, че няма държавно управление

Меглена Кунава
Време е управляващите да признаят очевидното включително и за външните ни партньори - няма добро държавно управление, което да се справи със ситуацията и с бежанците, и с еврофондовете. И това е, защото държавните структури са проспали времето. У нас има висока корупция и ниска административна грамотност и дори да има пари, управляващите не знаят как да ги изхарчат. Това коментира по повод разглеждания на КСНС въпрос за бежанците Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“, пред БНР.

От Европа България може да получи 13 милиарда – средства, договорени още преди страната да беше пълноправен член на ЕС. Сигурно и 30 % от тях не са отишли по предназначение заради корупция, категоричвна бе Кунева и изброи, че само в последните дни информациите са за проекти за стотици милиони евро, застрашени от спиране или в наказателни процедури по „Регинално развитие“, Програмата за селските райони, ВиК-сектора и свръзани с Агенцията по заетостта. Тях не могат да усвоят, та за бежанците ли, коментира още Кунева и добави, че сканадлите с европарите се отразяват крайно негативно върху репутацията на страната.

Кунева бе категорична, че държавата не се справя с предотвратяването на рисковете, идващи отвън и отвътре. По думите й е крайно неприемливо популисти и ксенофоби политици да заблуждават хората, че средствата за бежанците са за сметка на българските граждани. Истината е, каза Кунева, че държавата се отнася еднакво лошо и към нашите, и към чуждите граждани, а проблемите не са толкова в парите, колкото в каналите за трафик на хора, фалшивите паспорти, липсата на каквато и да е координация между службите, процедурите по придобиване на статут, тежката бюрокрация и корупция, лошите битови условия, закъснелите действия на управляващите, т.е. всичко, което се нарича лошо управление.

На въпрос за крещящите пред сградата на президентството с призиви да влязат на КСНС, Кунева отговори, че това няма как да стане по закон и допълни, че не случайно слоганът на „Движение България на гражданите“ на последната кампания е бил „Да на нормалността“. Да върнем нормалността през политиката е голямата задача и за „България на гражданите“, и за Реформаторския блок. Агресията и националпопулизмът оставят нормалните хора буквално онемели. Вместо да се крещи, трябва да се предлагат политически решения, защото системата може да се променя единствено през законите и с реформи в политическата среда, категорична бе тя, като напомни, че Блокът вече е предложил и икономическа програма, и мерки за реформиране на съдебната система, правосъдието и сигурността.

0 comments:

Публикуване на коментар