Реформа на правосъдието и системата за сигурност

Операция „Чисти ръце" не е хвърляне на документи по телевизионни студия за дискредитиране на политическите противници, а системен подход за постигане на върховенството на закона. Ние ще проведем „Чисти ръце", защото българските институции са окупирани, подвластни на корупцията по високите етажи и не отговарят на очакванията на обществото. Много от управляващите нямаше да са на позиции сега и случаят „Пеевски" нямаше да е възможен, ако в правосъдната система беше направена истинска реформа, а не имитиране на намерение. Това каза на пресконференцията на Реформаторския блок днес Йонко Грозев - координатор на групата в Блока по правосъдие и вътрешен ред и зам.-председател на „Движение България на гражданите". Блокът днес представи втората си секторна политика - реформи в правосъдието и сигурността - след икономическите мерки, обявени в началото на месец октомври.

По думите на Грозев, неведнъж са правени опити да се реформира правосъдието, но с намерение то да остане същото. Проблемът е корупцията по високите етажи на властта, а безнаказаността на управляващите ще спре, ако се скъса връзката между политическото и правораздаването, каза още той.

По думите му, „Чисти ръце" срещу задкулисното управление и корупция на всички нива ще включва подробни, предварителни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията; конкурсно начало и прозрачност на конкурсите и назначенията в съда, прокуратурата и полицията; периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи, механизми за проверка на лоялността и др.

Петър Славов от „Синьо единство" съобщи, че мерките за ефективна прокуратура включват назначаване на Главния прокурор от Президента по предложение на Народното съъбрание с предвидена възможност при отказ на Президента да назначи такъв, това да се преодолява с гласовете на 2/3 от народните представители. Сред мерките на реформаторите са и обособяване на самостоятелен Висш прокурорски съвет.

В сектор съдебна система, реформаторите обявиха, че предлагат мерки за освобождаване на съда от вмешателството на политици и лобистко кадруване. Сред мерките са реформа на Висшия съдебен съвет, създаване на ВСС, управляващ само съдиите и намаляване на състава му чрез редуциране на парламентарната квота, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, непартийност на кандидатите от парламентарната квота, справяне със „съдебната номенклатура" като източник на корупция чрез процедурите за оценка на рискове от зависимости, както и гарантиране на случайното разпределение на делата.

Ген. Димо Гяуров от „Синьо единство" изброи реформите в сферата на ефективното разследване на корупцията като посочи създаване на силна специализирана прокуратура, разследваща корупцията, активна работа за изграждането на ефективна Европейска прокуратура, ефективна работана Службата за борба с корупцията и организираната престъпност, интегрирана в МВР, която да бъде с функции по разследване на злоупотреби с власт, корупцията по високите етажи и организирана престъпност.

По думите му в полиция ще се пристъпи към дълбоки реформи с приоритет ефективна полицейска и дознателската работа. Реформаторите предлагат в МВР-сектора ограничаване на правомощията на Министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности, като местните полицейски ръководители ще се назначават във взаимодействие с местната власт. Реформаторите ще пристъпят и към разтоварване на МВР от нехарактерни за дейностите по охрана на обществения ред и разследването на престъпления дейности, като тук се визират всякакви „предприемачества" - производство на номера за автомобили, Академия на МВР, СОТ и т.н.).

Стефан Попов от Гражданския съвет подчерта, че Блокът залага на пряко участие на граждански организации и граждани в поставянето на въпроси в изслушванията за публичните назначения, периодични оценки на ефективността на институциите от граждански организациим максимален достъп до информация за управлението на системата на правосъдие и полицията, достъп в реално време до информацията за образуването, разпределението на делата и тяхното движение. Стефан Попов допълни още, че при толкова политически криминализирана, обвита в корупционен пашкул държава, уродливостта в основните й струкутри може да се преодолее само с радикални реформи, които обаче, според реформаторите, ще бъдат в рамките на правилата на демократичния ред.

На въпрос за ДАНС Йонко Грозев от „Движение България на гражданите отговори", че ДАНС е контраруззнаване и трябва да бъде точно това, като със събирането на доказателства ще се занимава Специлизиранат служба за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Публично назначаване на главния прокурор е радикалан промяна, според Грозев, тъй като досега главният прокурор винаги е било назначание на управляващите, т.е. на поредното правителството. Не можем да кажем, че това не е факт. Единственото оръжие срещу подобна практика е публичността, каза още Йонко Грозев.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, добави, че политическата отговорност е могъщ фактор и бе категоричен, че призива на реформаторите е за по-малко задкулисна намеса и повече порзрачност. Ще разграничим прокуратурата и съда и нека цялото общество знае, че който ттук нататък говори за операция „Чисти ръце", без да дава визия за радикална промяна в прокуратурата, просто лъже, допълни още Радан Кънев.

Според лидера на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева програмата по правосъдие и вътрешен ред е най-силната връзка на партиите от Реформаторския блок. Това е заради което се събираме, защото България, управлявана отнастоящите политически играчи, се провали в трите си основни функции - правосъдие, сигурност, спиране на корупцията. За мен това е моят протест като политик, допълин Кунева, тъй като ние трябва да даваме решения на проблемите в качеството си на реформатори и политици и да променяме средата, допълни още тя. По думите й, реформаторите ще убеждават в програмата си всички организации, НПО, професионални гилдии и граждани, които държат на дълбоки и смели реформи в системата на сигурността, но категорично няма да водят разговори с ксенофобски партии и политици, разпространяващи езика на омразата.

Вижте всички реформи на правосъдието и системата за сигурност, представени от Реорматорския блок. Тесктът е ан агенция CROSS.

2 comments:

  1. Благодаря за интересната статия, често посещавам блога ви.Това, че Блокът залага на пряко участие на граждански организации и граждани в поставянето на въпроси в изслушванията за публичните назначения, периодични оценки на ефективността на институциите от граждански организациим максимален достъп до информация за управлението на системата на правосъдие и полицията, достъп в реално време до информацията за образуването, разпределението на делата и тяхното движение и какво ли още не както и вие самите пишете в статията е малко странно но пък изключително полезно поне може да се научи много неща на едно място.

    ОтговорИзтриване
  2. Трябва да се вземат доста сериозни мерки според мен.Все пак гледайки на какво положение сме най малкото което е да се спазват иначе вече взетите закони. С тези мерки,които са за реформа на Висшия съдебен съвет, създаване на ВСС, управляващ само съдиите и намаляване на състава му чрез редуциране на парламентарната квота, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, непартийност на кандидатите от парламентарната квота, справяне със „съдебната номенклатура" и какво ли още не както и вие добре пишете в своята статия, дано често ни пишете.

    ОтговорИзтриване