Пресконференция на ДСБ

Пресконференция на ДСБ
Радан Кънев: Здравейте. Днес обсъдихме много тревожна тенденция - българският енергиен суверенитет се предоставя на една чужда компания „Газпром” чрез проекта „Южен поток”. В договорките на българското правителство с „Газпром” ние виждаме отговор на въпроса „Защо”. Защо едно правителство стои във властта на всяка цена.
Защо може да стои над 140 дни протести с нулево обществено доверие, защо разделя българското общество по този брутален начин, защо е готово да се изправи с насилие срещу българските студенти, да наблюдава безстрастно разсипването на българското здравеопазване, дори да активира бръснатите глави по улиците на София и да застраши сигурността на хората, гражданския мир в страната с националсоциалистически изстъпления. В името на какво е всичко? Всичко това се прави, защото докато ни плашат с това, че някой германски фермер ще купи няколко декара земеделска земя в България, чрез такива споразумения се предават стотици хиляди декари българска земя на „Газпром”. С огромен риск за българският национален суверенитет, с поемане на огромни задължения към настоящия момент, без подписан договор и вкарване на българската енергетика в блато, може би по-страшно от това, в което беше вкарано с „Белене” и беше фалирало НЕК, защото днес пред фалит е изправен БЕХ, който за разлика от НЕК контролира всички компании, които предлагат електричество и косвено „Топлофикация” на всеки отделен български гражданин.

На практика, без да има подписан договор правителството вече е заложило всички наши сметки към кредитора си „Газпром”.

В тази връзка, ДСБ ще потърсим широко съгласие в обществото между всички, които са готови да се противопоставят на превръщането на българското правителство в правителство на „Газпром” и на мафията; на поставянето на европейския избор на България и на трайния български национален интерес на изпитание; на активирането на ксенофобски и расистки настроения и на банди от бръснати глави, които да застрашават гражданския мир. Във връзка с това съгласие, което ще търсим остана отворен един въпрос каква е позицията, коя е позицията на ГЕРБ по темата „Южен поток”. Позицията, която защитава Делян Добрев и която е изключително близка до тази на нашата партия, или позицията, която защитава например кмета на Варна, който в петък ми отказа среща, поискана седмица по-рано за това да организираме отдавна обещания от ДСБ Варна референдум по въпроса да преминават ли тръбите на „Южен поток” през Паша дере и през територията на варненска община с нейните 400 000 души население. По-подробно за отговори на въпроси и от гледна точка на техническите характеристики на проекта и на неговите европейски отражения, защото това е един дълбоко антиевропейски проект и България играе една дълбоко антиевропейска роля в него, тук са Иван Иванов и Светослав Малинов.

Иван Иванов: Здравейте. Да кажа и аз няколко думи. Нашата мрачна прогноза отпреди няколко месеца, че проекта „Южен поток” влиза в коловоза на проекта „Белене”, се сбъдна след разговорите миналата седмица между „Газпром” и правителството на България. Така, като за „Белене” се правиха фанфари с първа копка без да има подписан договор, тук се прави първа заварка отново без подписан договор. Така, както за „Белене” НЕК взе заем от 500 млн. лв. за строителство без договор, по същия начин БЕХ взе заем от 1млрд. и 200 млн. лв. без да е започнало строителство. Фактически в рамките на един ден БЕХ поема ангажименти да изплаща 2 млрд. и 200 млн. лв. Създава се реална опасност БЕХ, който в този си състав се явява държавна структура и гръбнак на българската енергетика, да бъде изправена пред финансов крах и фалит, а заедно с това и на цялата ни енергетика. И понеже се казаха много лъжи и неистини и от министър–председателя и от ресорния министър тези дни, нека все пак да кажа, че милиардите, с които те оперират са всъщност една голяма измама. След като говорят, че 2 млрд. и 800 млн. евро ще бъдат приходите от транзитните такси за 30 годишен период, ако проверите колко ще бъдат те за 1 година, ще се окаже, че са около 90 млн. евро. В момента България без „Южен поток” при много по-малко количество на транзит и през много по-малък участък, страната ни получава 100 млн. евро. Нека отговори министърът какъв е размерът на договорените транзитни такси, за да получаваме по-малък размер през следващите години със строителството на „Южен поток”. И накрая България е длъжна като член на ЕС, ако следва своята проевропейска политика да изиска промяна в споразумението, като се премахне чл. 9, който дава възможност на „Газпром” да запълва на 100% тръбата. Това е наш ангажимент като член на ЕС, до момента нямаме ясен отговор от правителството.

Светослав Малинов: Няма как едно правителство, което обслужва “Газпром” и мафията да не влезе в директно противоречие с интересите на ЕС и на европейските граждани като цяло. В момент, в който ЕС и ЕК се опитват да подпишат търговски споразумения с колкото се може повече бивши членки на Съветския съюз, републики. В този момент се дава мощен инструмент на правителството на Путин да изнудва Украйна. Всеки път, когато се върнат социалистите на власт се връща образът на България като троянски кон на Москва в Европа.

Въпрос: Как тълкувате оставката на Христо Бисеров и имате ли повече информация.

Радан Кънев: Не можем да тълкуваме лични решения възможно е да са продиктувани от здравословни проблеми.

0 comments:

Публикуване на коментар