Реформаторският блок: Предизборна коалиция е възможна само между партиите от Блока

Меглена Кунева на пресконференция на председателите на партиите от Реформаторския блок в Монтана
Нека да е ясно, че е възможно предизборно коалиционно споразумение само между партиите от Блока с цел явяване на всички следващи избори заедно. Това каза Меглена Кунева – лидер на „Движение България на гражданите“ на пресконференция на председателите на партиите от Реформаторския блок, дадена в Монтана. Тя допълни, че Блокът вече е обявил, че иска операция „Чисти ръце“, дълбоки реформи в правосъдието и сигурността, в условията за бизнес, премахването на натиска над бизнеса и администрацията

В отговор на въпрос за лидера на ГЕРБ Борисов, който е отговорил в профила си във Фейсбук на Радан Кънев, че е съгласен с 6-те стъпки на Реформаторския блок за излизане от кризата, Кунева отговори: Може само да ни радва, че се припознават мерките ни. Много от тях бяха копирани и сложени в програмата и на кабинета „Орешарски“, но това не ги направи реализирани. Въпросът е отново кой - кой ще ги изпълни. За дълбоки реформи трябва мнозинство в парламента. Тези стъпки вече се възприемат от хората като позиции, идетифициращи Реформаторския блок като алтернатива. Тя обясни, че идеята на Блока е за реформи на два такта - първо избори за ново Народно събрание, което да подготви основната конструкция на нова Конституция, а после - Велико Народно събрание, което, по думите на Меглена Кунева, да преучреди съгласието помежду ни като общество. Това са принципите на добро управление и добра държава и в този процес местните структури и Граждански съвети са много важни, защото заедно с националните и европейските избори, Блокът се готви и за местната власт.

По думите на Христо Панчугов от „Синьо единство“ Гражданските съвети са важна стъпка в усилията да се изгради реформаторската платформа. Реформаторският блок цели да преучреди българската държавност, но и българската политика - да покаже, че тя може да се прави и по друг начин. Това усилие не е да си играем на коалиция, а да сложим началото на процес, на консолидация в десницата, така че българските граждани да са със силно представителство, категоричен бе Панчугов.

Корман Исмаилов – председател на НПСД допълни, че става дума за дългорсрочна коалиция между партиитте в Блока за всички видове следващи избори и че скоро ще се предложат добри критерии и процедури за избор на водачи на листи. Този процес ни сплотява и ставаме по –силни и по-еднинни, допълни още той.

Божидар Лукарски – лидер на СДС, каза, че Гражданските съвети по места ще задават важните за регионите политики. Така ще демонстрираме отстъпката от политически суверенитет на партиите в полза на гражданите, допълни още той. На въпрос на журналисти дали поддържа идеята на „България на гражданите“ за министър на Северозапада, Кунева каза, че ще я предложи на Реформаторите като път за решаване на специфичните проблеми на региона, а Лукарски допълни, че подкрепя идеята. Особено като имаме предвид, че сегашните управляващи като програма и икономически мерки за Северозапада имат един празен бял лист, допълни още той. Лукарски очерта като особено важни правната рамка за правене на бизнес и за привличане на инвестиции и борбата с корупцията, която спира предприемачите да инвестират.
На въпрос кога ще се проведат според нея предсрочни избори, Кунева отговори, че е било редно да е вчера. Трябваше вчера да са го направили, ако искаха да спасят поне малко репутацията си. Крепят се на изчисления – на колко хора ще се плати за контрапротест и как да се измъкне депутат от ГЕРБ със силен порив да стане независим точно сега. Защото за БСП и ДПС е убийствена комбинацията във властта с „Атака“, допълни лидерът на „Движение България на гражданите“.

Ще спечелим убедително следващите предсрочни парламентарни избори, каза лидерът на БЗНС Николай Ненчев и допълни, че за първи път страната е изправена пред толкова важен избор – този път геостратегически, а не цивилизационен, и че от БЗНС са силно обезпокоени от антиевропейските и ксенофобски призиви напоследък.

Радостина Чернева от националното ръководство на ДСБ подчерта, че е крайно време гражданите да спрат да търпят тази среда и да се присъединят кам платформата на Реформаторския блок. Радваме се, че след Велико Търново, вече и в Монтана има Граждански съвет, допълни тя.

Лекари, инженери, филолози, юристи, преподаватели, общински съветници, журналисти и инженери влизат в състава на Гражданския съвет към Реформаторския блок в Монтана. Той ще бъде обявен пред обществеността на Монтана тази вечер от 18.00 ч. от лидерите на 6-те партии.

0 comments:

Публикуване на коментар