Реформаторският блок: Народните представители да отменят незабавно откритата процедура за избор на главен инспектор и да приемат нова

Позиция на Реформаторския блок по повод обявената процедура за избор на главен инспектор на Инспектората на ВСС

Реформаторският блок призовава народните представители да отменят откритата процедура за избор на главен инспектор и да приемат нова процедура, която да гарантира състезателност, продължителен срок, ефективна проверка на кандидатите и гражданско участие в избора на главен инспектор.

Приетата от Народното събрание процедура за избор на главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет е поредното доказателство за отказа на настоящия Парламент да скъса с модела на мафиотско управление на съдебната система. Близо година след изтичането на мандата на предходния главен инспектор, Народното събрание не намери за необходимо да предприеме действия за избор на нов главен инспектор. С това беше поставена под съмнение работата на институцията, която трябва да гарантира пред обществото спазването законите и етичните норми от магистратите - един ключов проблем за българското общество.

След този дълъг срок на бездействие, приетата вчера от Народното събрание процедура за избор на главен инспектор дава възможност от едва пет работни дни за внасяне на кандидатури. С това си решение, Парламентът за пореден път се опитва да предреши избора на ключова позиция в управлението на съдебната система, назначавайки удобен на сегашното управление и зависим главен инспектор.

Реформаторският блок припомня предложените от блока мерки за промяна на управлението на съдебната система. В тях е отделено специално внимание на процедурата за избор от Парламента на назначенията в управлението на съдебната система. За да започне тя да работи в интерес на обществото, процедурата по подбора трябва да даде възможност за излъчване на кандидатури от широк спектър от организации, не само парламентарно представените партии.

Срокът за представяне на кандидатури трябва да бъде достатъчно дълъг, като предвиди изрични проверки на кандидатите от страна на държавните институции с компетентност за резследване на корупция и злоупотреби с власт и да даде възможност за реално публично изслушване с участие на граждански организации.

Спазването на такава процедура, която Реформаторският блок определи като операция „Чисти ръце“, е абсолютно условие за прекъсване на влиянието на мафиотските интереси в съдебната система.

0 comments:

Публикуване на коментар