"НС Единство" остава в Реформаторския блок

Радан Кънев: Здравейте и благодаря за присъствието. Както знаете през януари 2013г. ДСБ и граждански съюз “НС Единство” подписаха единна платформа за бъдещето на българската десница. Основен смисъл на този документ и основна част от неговия текст беше безпрекословната защита на достиженията на дясното реформаторско управление на ОДС в България. Цел на този документ обаче не беше това, а бъдещи успешни десни управления в България, продължаване на реформите и промяна на българското общество. Тогава подписаха г-н Иван Костов и г-жа Надежда Нейнски. След изборите от май 2013г. десницата остана без представителство в парламента и след изборите като бъдещо представителство на центъра и дясното в българската политика беше създаден РБ.



Днес ние с колегите от “НС Единство” в лицето на председателя на сдружението г-н Петър Славов и г-н Мартин Димитров, и от наша страна аз като председател на ДСБ и г-н Петър Москов като зам. - председател преподписахме единната платформа и подписахме ново споразумение за сътрудничество, в основата, на което е нашата бъдеща работа за силен РБ и за бъдещо силно дясно реформаторско управление на страната. Давам думата на г-н Петър Славов.

Петър Славов: Добър ден. Това е споразумението, което днес подписахме с г-н Радан Кънев. Както той каза това е продължение на единната платформа, която беше подписана в началото на тази година и предполагам повечето от вас си спомнят. Важното, което трябва да се знае е, че тази единна платформа беше подписана от “НС Единство” на основание на решение на общото събрание на сдружението от всички негови членове, които поискаха тогава съвместни действия със задълбочаваща се интеграция с колегите от ДСБ да се опитаме да съберем дясното пространство и да гарантираме случването на реформите в България. Виждайки какво се случва през последните дни за съжаление по отношение на партия „Синьо Единство” , която беше надградена над Сдружение “НС Единство” , аз като председател на сдружението и г-н Димитров като съпредседател на СК, тъй като в това сдружение членуват и много от народните представители от 41-вото НС потърсихме контакт с колегите от ДСБ, за да помислим за вариант тази общност да има възможност да остане в РБ. Всички знаете, че утре се подписва политическият съюз, който ще бъде вероятно основа на бъдещата единна партия, която ще се случи дай боже един ден, но това подписване ще се случи утре. За съжаление към момента ПП „Синьо Единство”, където ние членуваме няма мандат и няма как утре да подпише за политически съюз. След утре ние се опасяваме, че вратата на РБ е възможно да се затвори за всички тези наши колеги от тази общност, членуващи в НС „Единство” и именно заради това днес подписахме това споразумение, чрез което освен сътрудничество с ПП ДСБ ние разчитаме и на подкрепа за участието си като общност, като граждани през гражданската квота на РБ.

Мартин Димитров: Добър ден и от мен. Единственото възможно бъдеще на традиционните десни партии в България е обединението. Това го видяхте със СК, сега го виждате и с РБ. Нашите решителни действия днес са за да опазим това обединение. Не можем да позволим да се повтори това, което стана със СК. Ако бяхме останали настрани имаше огромна опасност  нещата да се повторят. А резултатите от евентуален разпад са ясни и сме ги видели. Никой от нас няма право да допусне такова развитие. Спомняте си, че си подадох оставката като председател на СДС не за друго, а защото тогава имаше решение за разваляне на СК. За мен РБ е обединение, което надгражда над СК, още по-широко с бих казал по-добро бъдеще от това, което имаше СК и то не за друго, а защото обединява повече партии, включва в себе си граждани и дава една огромна енергия, която никой няма право да пропилее. Нашата задача е РБ да стане основна алтернатива, да печели избори, хората да казват, че имат за кого да гласуват.

Въпрос: Защо толкова тайно беше подписано това споразумение? Вашите партньори от блока ще приемат ли подписаното споразумение? Затръшната ли е врата за “Синъо Единство”?

Радан Кънев: Първо няма нищо тайно, това, че единната платформа между ДСБ и “НС Единство” не е денонсирана сме го казвали няколко пъти. Тя имаше нужда да бъде надградена, така че не виждам нищо тайно. Подписали сме просто, че продължаваме заедно. Няма затръшнати врати. На РБ вратата няма да бъде затръшната, нито след подписване на коалиционно споразумение, нито на който и да било следващ етап, особено за хора, които споделят нашите идеи, нашите ценности и нашия план за излизане от кризата. Сдружение “Единство” категорично подкрепиха всички тези цели. РБ подписва, имаме такива случаи вече със Сдружение “ЕВЕТ”, партньорски споразумения с неправителствени организации. Ние от ДСБ ще предложим на колегите от блока такова споразумение със Сдружение “Единство”.

Мартин Димитров: ПП “Синъо Единство” беше създадена с цел – създаване на обща дясна партия. Тази обща дясна партия аз вече я виждам и тя се казва Реформаторски блок. Не всички сме го осъзнали вече. Това е бъдещата обща дясна партия за всички. Така че нито един от нас няма аргумент да не участва в РБ. Защото това би било истинската подмяна, ако някой твърди, че е за обединение за единна партия, а не влезе в РБ.

Въпрос: Кога ще приемете и ГЕРБ в РБ?

Радан Кънев: Няма да е много скоро. Първо - няма такова желание от страна на ГЕРБ, разбира се. Второ – няма и покана. Ние нямаме общи позиции по “Дванадесетте точки”, на база на които се учреди РБ, нито по четирите приоритетни политики, да сте чули от ГЕРБ нашата политика за правосъдие и вътрешен ред да е подкрепена. Аз бих се радвал, но боя се няма да чуете. И нямаме общ възглед за излизане от кризата, защото нямат нашето виждане за краткосрочно реформаторско правителство след следващите избори. Борисов изрично, когато поставих този въпрос – имаме ли по тази стъпка общ възглед (тя за нас е най-важната). Той отговори никой не връща властта, щом я спечели. По това нещо ние се различаваме много.

Въпрос: Г-н Димитров и г-н Славов какви са отношенията Ви със “Синъо Единство”? Ще бъдете ли в събота на събранието?

Мартин Димитров: За нас критичният въпрос е следният. Пак Ви казвам единният “проект” е един и това е РБ. Ако “Синъо Единство”, както показа вече няма намерение да влиза в РБ, ние нямаме какво да правим в “Синъо Единство”. Казвам го по най-категоричния начин, за да ме разберете. Защото тази партия беше създадена като един временен субект, който да катализира формула за обединение на десницата. С какви мотиви може някой да не иска да участва в нея?

Въпрос: А Вие двамата имате ли право да представлявате “НС Единство”?

Петър Славов: Членовете на “НС Единство” до голяма степен са членове на политическата партия. Първо създадохме сдружението, в което членуват доста хора, които прецениха, че не искат да членуват в политическа партия и те останаха само членове на сдружението, така че тежестта на сдружението е много голяма. Също искам да Ви кажа, че смисълът на участието на сдружението в РБ е и да помогне един ден на политическата партия, ако тя желае и кандидатства за членство в този политически съюз думата и да бъде чута и да бъде приета. Но както подчертах в самото начало, утре е подписването на политическото споразумение и ако утре няма страна, която да е субект по него, той просто не става член на РБ. Оттук нататък вече има органи, които се структурират. Има процедури, които следва да бъдат спазени. И не е ясно, ако някога са готови от ръководството на “Синъо Единство” и желаят да членуват, дали ще има технологично време това да се случи. Това зависи само от тях вече. Но има кой в РБ да чуе думата им и да подаде ръка включително и на цялата членска маса. Хубавото е, че чрез сдружението тази общност получава възможност да участва в РБ. Що се касае до представителството на сдружението, ако желаете мога да Ви представя и съдебния документ за това. По-важното е, че има решение на общото събрание, което е широката маса членове, тоест всички членове са пожелали тази единна платформа да се подпише навремето, заложили са принципи и цели за сътрудничество с колегите от ДСБ. Това, че месец май едни преговори бяха провалени от няколко човека, които в момента също (водейки преговори с РБ), за съжаление стигнаха до същия плачевен резултат е нещо, което ние просто трябваше да спрем да не се случи това, което казваше и г-н Димитров - една голяма демократична общност да остане без участие в РБ.

Въпрос: Това, че сте едноличен лидер дава ли Ви право на еднолично решение? Събрало ли се е общото събрание, за да Ви упълномощи, за това което днес подписахте с РБ?

Петър Славов: Решение, взето на общото събрание не е нужно да се препотвърждава няколко пъти. Веднъж взето решение, което не е отменено, действа. Председателят на сдружението има задължение да изпълни това решение. На основание на това решение се подписа единната платформа в началото на годината и в изпълнение на това решение ние продължаваме интеграцията, която започнахме тогава. Споразумението е между ПП ДСБ и “НС Единство”, не забравяйте.

Мартин Димитров: Аз искам да Ви кажа нещо. Знаете ли кое е важното за мен. Ако утре по някаква причина не сме там и отида на протеста и ме питат хората г-н Димитров, къде сте вие, нали бяхте толкова години за дясно обединение, ми то се подписва коалиционното споразумение за РБ, къде сте вие? Трябваше да наведа поглед към земята и да мълча. За да не се стига до тази ситуация направихме стъпки, да има платформа за участие в РБ, защото иначе аз нямаше да имам отговор на нито един такъв въпрос. Как така толкова години съм работил за обединена демократична общност, обединена десница, а сега ни няма в коалиционното споразумение. Това е важното.

Въпрос: Кой носи политическата отговорност в РБ? Гражданският съвет ли?

Радан Кънев: Първо не даваме политическа пресконференция, за да обсъждаме технически въпроси. Днес даваме много ясен политически знак. Няма затворени врати, няма отблъснати хора, напротив – даваме знак към всички членове на ПП „Синьо Единство” и на всички нейни привърженици, към всички членове на “НС Единство”, към всеки български гражданин, който споделя позициите на РБ. Блокът е отворен и за индивидуално членство на български граждани, това не е просто партийна коалиция. И в момента двама български граждани с доста добре позната политическа кариера заявяват своето участие в РБ. Техническите въпроси можем да ги обсъждаме много, има споразумения, които блокът подписа с граждански организации и в тях има определени ангажименти.

Въпрос: Какво все пак съдържа въпросното споразумение?

Радан Кънев: Ние ще го публикуваме. Просто е току що подписано и нямахме време да го сканираме.

Въпрос: Може ли да кажете дали г-жа Нейнски е знаела какво представлява споразумението? Уведомена ли е?

Мартин Димитров: Днес предприехме „пожарни” действия. Виждайки, че има опасност „Синьо Единство” да не участва в РБ, утре се подписва коалиционното споразумение, и ние не бихме имали отговор на въпроса защо не сте там, предприехме много бързи решителни действия, уведомихме максимално много хора, но сега, чрез вас уведомяваме всички. Затова има взети решения от всички членове на сдружението, това е правилният път и няма друг. Благодарим ви.

0 comments:

Публикуване на коментар