Меглена Кунева: В енергетиката правителството е като слон в стъкларски магазин

Меглена Кунева и Радан Кънев
Правителството си мисли, че прави услуга на американската компания, която посочи за седми блок на „Козлодуй“, но действа като слон в стъкларски магазин, само че магазинът е националната енергетика. Ние сме за западни инвеститори в нашата енергетика, защото това гарантира сигурност. В развитите общества има кой да контролира – и в лицето на правителствата, и на гражданите. Инвеститор като „Уестингхаус“ е възможност и ние се радваме на този интерес, но е очевидно, че няма яснота как ще се развива енерегетиката изобщо и дали това ще става по конкурентни правила. Това каза лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по време на пресконференцията на Реформаторския блок днес за обявяване на шест стъпки за излизане от кризата.

По думите на Меглена Кунева, правителството съвсем се е объркало в посланията си и тя определи ситуацията като абсурдна. БСП сякаш има мнение, но не е съгласна с него - Овчаров говори едно, министърът на енергетиката – обратното. Правителството излиза с две съобщения - че санкционира инвестициите в зелена енергия при изришно указание на Европейската комисия зелената енергия да не става жертва в дългосрочен план, и второ, не е ясно какво се случва с бъдещето на ядрената енергетиката в България.

Кунева съобщи, че „България на гражданите“ и Реформаторският блок ще зададат на министър Стойнев въпросите около обявеното изненадващо строителство на седми блок на „Козлодуй“ особено в контекста на проведения референдум за „Белене“. Всичко, което е в интерес на българската икономика и не противоречи на европейското законодателство, трябва да се разисква, но към момента българското общество не знае какво се крие зад внезапното предложение на правителството „Орешарски“ да се прави седми блок в „Козлодуй“.

Имаме сменен шеф на НЕК, случайно ли е това, попита още Меглена Кунева и даде за пример как Сърбия отстоява интереса си по „Южен поток“. Тя допълни, че и предишното, и сегашното правителство са извършили една и съща грешка, и са направили мечешка услуга на „Уестингхаус“, като ги фаворизираха в процеса с изненадващото изграждане на нова ядрена мощност, защото това подлага под съмнение дали ще се спазят правилата на откритата конкуренция. Кунева даде за пример, че „Уестингхаус“ е в преговори и с чешкото правителство, което обаче съобщава, че няма да вземе решение под натиск и без да е убедено в националния интерес, и затова ще остави решенето на следващото правителство, с оглед по-дългия му хоризонт.

Правителството да има интелектуалната честност и да не взема решения, с въздействие за следващите 100 години, без яснота и прозрачност. Енергетиката да е част от насочения мандат на следващото правителство заедно със здравеопазване, образование, икономически ръст, медийна среда, укрепване на институциите и администрацията, каза Меглена Кунева и допълни, че само Реформаторският блок дава план за излизане от кризата. Тя съобщи, че ще проведе и формални, и неформални разговори в Брюксел, където отива на двудневно посещение, за да разбере как отекват там тезите на българското правителство за енергетиката ни.

На въпрос за партийните субсидии, Кунева коментира, че те трябва да са поравно намалени за всички партии, без значение дали са в парламента или не. Реформаторският блок е на същата позиция, допълни на пресконференцията днес лидерът на ДСБ Радан Кънев и каза, че Блокът възприема изцяло предизборното послание на „България на гражданите“ за равно третиране на политическите сили по отношение на субсидиите.

Пресофис, 01.12.2013 г.

0 comments:

Публикуване на коментар