Надежда Нейнски: Русия трябва да спре да счита, че определени държави й принадлежат

Евродепутатът Надежда Нейнски
Евродепутатът Надежда Нейнски е сред вносителите на проекторезолюция на ЕП за ситуацията в Украйна, инициирана от ЕНП. Очаква се тази седмица по време на пленарната седмица в Страсбург това да бъде водещата тема на ЕП, а Нейнски ще бъде сред основните говорители на ЕНП.

Целта на документа е да изпрати много силен сигнал към управляващите в момента в Украйна, чиято политика се размина изцяло със заявените намерения по отношение на европейската перспектива на Украйна. Всъщност тази резолюция цели да изрази огромното безпокойство на ЕС от случващото се в Украйна в момента и предупреждение към управляващите, че няма да бъдат толерирани репресиите към гражданите и към правото им да изразяват своя стремеж към европейска перспектива. Декларацията е доста остра. Тя включително не изключва възможност за налагане на санкции, ако репресиите срещу хората в Украйна продължат, каза Нейнски в интервю за Хоризонт.

Тя обясни и под каква форма може да се окаже техническа и финансова подкрепа за гражданските организации в Украйна: Много е важно да бъдат създадени гаранции за това, че медиите ще защитават гражданските интереси. В тази посока е и моето предупреждение. Има редица инструменти, които ЕС може да използва. Декларацията е по-скоро като политическа заявка. За нас е много важно да получим санкцията и одобрението в пленарната зала в Страсбург на политическото послание и на намеренията и вече експертите и хората в ЕК ще намерят най-добрата форма, под която това да се случи.

Русия трябва да скъса с този подход от Студената война, в който счита, че определени държави, по някакъв политически или икономически начин, й принадлежат. За това и борбата на украинския народ и на проевропейски ориентираните хора е толкова драматична и изправя ЕС пред смели решения. В декларацията се предлага още ЕС да изпрати мисия, която да бъде посредник в решаването на политическия конфликт в Украйна, каза Нейнски.

По отношение на изказването на Яцек Волски, който заяви, че за ЕНП българската дясна партия е ГЕРБ, Нейски коментира: Това, което е казано от него, може да се интерпретира по различни начини, но аз ще дам няколко примера. Традиционните десни партии – СДС, ДСБ и сега "Синьо единство", винаги са приемани като партньори на ЕНП. Те са разпознавани като партиите, които в своето единство са променили стратегическия път на България. Така че няма как те да бъдат неглижирани. Истината е, че ЕНП, с наближаването на евроизборите, търси сближаване с т.нар. "нова десница". Това предполага търсене на решения.

Новината е от сайта на Надежда Нейнски Надежда Нейнски: Русия трябва да спре да счита, че определени държави й принадлежат

0 comments:

Публикуване на коментар