До края на годината РБ ще стане траен политически съюз

Интервю на г-н Москов за в-к 24 часа
- Г-н Москов, какво ще сте последно Реформаторският блок - коалиция, съюз или партия?
- Затваряме политическата 2013 г. със споразумение за траен политически съюз, който ще се явява заедно на всички избори. Следващата стъпка е превръщането му в единна организация.

- Съюз значи, че сте равноправни, не се преливате и не се сливате. Така ли е технически?
- Това не е просто съюз между партии и подписването на споразумение, а е свързано с ясното отчитане на гражданското участие. По начина, по който започнахме с Гражданския съвет, ще бъде и във всички оперативни органи на блока -например в бъдещия изпълнителен съвет. Навсякъде гражданското участие ще бъде също толкова масирано. И то не просто като брошка за разкош, а като хора, които ще са блокиращи при вземане на решение.

- Защо решихте да са 12 целите на блока? Гоните апостолско внушение?
- 12-те начала се получиха случайно като бройка. Но не отричам, че хубавите неща вероятно имат препратки във важни моменти в историята.

- И вие готов ли сте да влезете в ролята на първоапостол Петър? Чух, че ще ставате шеф на Реформаторите, след като се слеят в една партия...
- По никакъв начин, нито водим такъв разговор. Целта на това, което правим, е да се опитаме да обединим обществото около цели и около идеи. Носителите им не стоят на преден план. Носител е Реформаторският блок.
Въпрос за надбягване по индивидуални писти в Реформаторския блок не стои

- Какво е съотношението между членовете, които желаят сливане, и тези, които дават отпор?
- Има различни тенденции. Но преди да са завършени разговорите, аз съм последният човек, който ще вади информация.

- Май в блока сте дали омерта?
- Не сме. Всеки разбира коректността, както възпитанието му позволява. Аз я разбирам буквално.

- Какво е реформаторски кабинет с ограничен мандат?
- Това е една от шестте стъпки, които предложихме за излизане от кризата. Първо - подаване на оставка и разпускане на това НС. Второ - провеждане на избори, които да излъчат реформаторско мнозинство и правителство, но не защото е доминирано от Реформаторския блок, а като национална цел. А е с ограничен мандат, защото има да извърши конкретни неща в отделните сфери.

- Мандатът колко да е?
- Година и половина. Успоредно с това трябва да подготвят на базата на широк дебат параметрите и документите за свикване на Велико НС, което да промени конституцията и да постави основите на третата българска република. Първата беше социалистическата, втората - на прехода.

- За година и половина как променяте цели системи?
- Всяка една - и икономическа, и съдебна, при ясна програма и мнозинство зад реформаторско управление може да бъде изпълнена в рамките на 6 месеца
Митове и легенди на импотентни политически сили са разказите, че едни системи трябвало да се променят с годините много плавно. Ако говорим за здравеопазването, системата не ползват нито пациентите, нито лекарите. Съдебната система - няма удовлетвореност у хората. Кого чакаме?

- Ама как ще се намесите в независимата съдебна система?
- Има промени в конституцията, които могат да бъдат направени и от обикновено НС. А след това -и чрез масивна крачка за промяна на държавата, която е промяна на конституцията.

- Промяна на конституцията в две стъпки?
- Разбира се.

- Един пример за промяна, която може да осъществи обикновено НС?
- Начинът на избиране на ВСС. А също - мястото и начинът на избиране на главния прокурор.

- Кой да го избира?
- Трябва да бъде парламентарно подчинен.

- Кой би бил премиер на това правителство с ограничен мандат?
- Ще излезем и със собствена кандидатура за премиер. Имаме висока степен на яснота за тази фигура, но тя няма да бъзе назована сега.

- От ДСБ ли ще е?-Не.

- Равноотдалечена от шестте партии?
-Да.

- В събота Кунева каза: „Хората въздъхнаха с облекчение, че ние сме вече единни." Колко горе-долу въздъхнаха?
- Ние сме 3-а политическа сила и единствената, която бележи растеж. В момента- подкрепата за нас е между 8 и 8,5 %, което значи 500 000 - 550 000 български граждани. Ако оцеляването ни бе в основата, може би това щеше да ни задоволи - 30-40 депутати, „пей, сърце", всички сме щастливи, всеки получава лелеяното депутатство. Аз зор да ставам депутат нямам.

- Вие ще сте министър.
- Не. Аз имам зор моето дете да живее в държава с правила. Имам зор в следващите 5 г. нещата тук да се променят така, че родителите да не мислят как децата им ще емигрират.

- Скачени съдове ли сте с ГЕРБ откъм подкрепа?
- ДПС и БСП са противниците ни. А спрямо ГЕРБ ние сме алтернатива.

- Но не и невъзможен партньор в бъдеще?
- Партньорство в рамките на изпълнение на точките за излизане от кризата и на спешните реформи не може да бъде изключено. 6-те точки не са документ за сговор между някакви партии срещу други, който да покаже следващи мнозинства или промяна на баланса ляво - дясно, което е безсмислен разговор. Това е документ, с който искаме смислен разговор за преструктуриране на държавата. До нея се стига през промяна в няколко сфери. Защото междувременно кръвта -финансова, икономическа, човешка, изтича в канала, в тази мъртва хватка между ГЕРБ и БСП, които мерят кой е по-голям или кой ще каже по-големи глупости.

- Но Борисов ви отговори на 6-те стъпки.
- Да, ГЕРБ приема този план за излизане от кризата. А ние не търсим подкрепа именно за това. Ще я търсим в синдикатите - утре имаме среща с „Подкрепа", и сред неправителствени организации. А също така - и на среща с партиите от управляващото мнозинство. БСП и ДПС трябва да влязат в тези точки на национално съгласие. Ако не го направят, да кажат каква е алтернативата. Ние казваме: „Оставката е първата стъпка"...

- Нали не очаквате да го приемат?
- Този въпрос изразява убедеността, че това са едни хора, които са във властта заради самата власт - за да я консумират. Ако ни кажат: „Съгласни сме да тръгнем да действаме по този план", правителството подава оставка. Веднага след спешните промени в изборното законодателство отиваме на предсрочен вот и реформаторско мнозинство. Което не е задължително да е с някакъв център, а трябва да е центрирано около определена програма, и отиваме на промяна на държавата си през ВНС и нова конституция. Ако всички искаме това, то трябва и върхушката на БСП да го поиска. Ние трябва да се разберем първо влизаме ли в обществен консенсус, че променяме държавата си.

- Бихте ги изчакали в рамките на технологичното време да довършат Изборния кодекс, но трябва да поемат ангажимент да се разпуснат?
- Разбира се. При всички положения възможността за предсрочни парламентарни избори във времето след евровота е несериозна. Това означава, че някой лъже.

- Защо наричате сина си „моята опорна точка"?
- Гледах на Станишев опорните точки, моите са други. На мен наистина синът ми ми е опорна точка. Хубаво е човек да има истински опорни точки,' които може да пипнеш и да целунеш. Другото е фалшификат на живот.

Интервюто е от сайта на Демократи за силна България До края на годината РБ ще стане траен политически съюз

0 comments:

Публикуване на коментар