За реформаторския блок - с надежда (от блога на д-р Атанас Славов)

Според оригиналното определение от последните дни „Реформаторски блок” = носител на надеждите на голяма част от протестиращите, който засега се стреми да не прави нищо от страх да не ги разочарова и да не се разпадне” (предложение на Д. Смилов).

Тази ситуация започва да се променя. Реформаторският блок все повече се формира като гражданско-политическа алтернатива на статуквото. Гражданското начало в Блока, представено в създадения Граждански съвет, участва активно и равноправно във формулирането на политическите позиции и изработването на стратегическа  визия за радикална промяна на политическите институции и скъсване с десетилетните зависимости.

В Гражданския съвет са представени както отделни граждански организации, така и интелектуалци, експерти, протестиращи граждани. Трябва да е ясно обаче, че не простото присъединяване на нови партии към Блока, а формулирането на ясна визия, ценности и принципи, споделяни от все по-разширяващ се кръг граждани могат да доведат до качествена промяна на политическия процес и на предлаганите решения.

Все по-радикално трябва да бъде прокарвана разделителната линия  между  олигархията/мафията и техния обслужващ персонал (вкл. интелектуален, експертен, „граждански”, медиен) и онези големи групи граждани, които са изключени от играта на преразпределение на публичен ресурс, най-вече защото са направили и отстояват ежедневно своя осъзнат морален избор. Именно те трябва да са във фокуса на политиките и решенията, предлагани от РБ. Поради това и отговорът на основните проблеми не е само „десен”, макар ценностният заряд да е свързан с „дясното” – свобода на личността, ограничено управление, силни и стабилни институции, ясни правила политическата игра, независимо и ефективно правосъдие, свободен пазар.

Доколкото става дума за изграждане на ново на институциите на правовата държава, това е задача конститутивна, базисна, т.е. въпрос на съществуване на държавата и националната общност, а не просто за повърхностни реформи на вече съществуващите институции и системи. А това е отвъд дясното и лявото, защото не е предмет на конюнктурната политика, а на едно конституционно решение засягащо основни принципи и правила на обществения договор. Но отговорът на проблемите не е само политически. В не по-малка степен са важни и поддържането на интегрирана и включваща национална общност, политическа култура на участието, респект към традициите и духовните ценности и ориентири (вкл. религията). Както консервативните (от самото начало), така и либералните (от последното десетилетие) интелектуалци признават необходимостта универсалните ценности и идеи като свободата и справедливостта, да бъдат свързани с и да се въплътят в живота на конкретната национална и културна общност. Това означава изграждане и поддържане на етос на споделеност и участие, означава и дълбоко приемане на тези универсални принципи и тяхното свързване със съществуващи житейски практики, планове, начини на съществуване. За да бъдат реални, свободата и справедливостта трябва да бъдат въплътени.

Задачата на всички нас като граждани е да сътворяваме ежедневно тези пространства на свобода и споделеност в нашите индивидуални, професионални, граждански и политически проекти. Само така олигархичните зависимости и йерархии могат да бъдат преодолени и стъпка по стъпка да отвоюваме/съградим нашето общество и държава.

Именно  Реформаторският блок е този гражданско-политически субект, участниците в който съзнават императивите на настоящата ситуация и имат готовност да предложат стратегически решения.

Публикацията е от блога на Д-р Атанас Славов, СУ За Реформаторския блок – с надежда.

0 comments:

Публикуване на коментар