Изявление на Николай Ненчев по повод присъединяването на БЗНС към Реформаторския блок:

Днес, председателя на БЗНС Николай Ненчев направи следното изявление, след подписването на меморандума за присъединяване към Реформаторския блок.

Ние от БЗНС сме убедени, че демократичните политически сили трябва да престанат с безсмисленото си съперничество и да обединят усилията си за връщането на България към принципите на демократичното управление и пазарната икономика. В противен случай българските граждани отново ще бъдат излъгани в надеждите и борбата си за правова държава с висок стандарт на живот, а второ “чистилище” (преход) българският народ едва ли ще надживее. С това убеждение БЗНС, като най-старата демократична партия, водила дълга и неравна борба, както срещу нацистката диктатура, така и срещу тоталитарния комунистически режим, се включва днес в Реформаторския блок.
Колегите от блока излязоха с много силно послание: „Политическата алтернатива се състои в пренаписване на правилата за начина, по който се упражнява властта”. Такова е и убеждението на БЗНС. Това в никакъв случай не могат да бъдат правилата на олигархията, на партийните котерии, на задкулисните сделки. Това са правилата на демократичната държава, в която всички граждани са равни пред закона (без едни да са по-равни от други) и където всеки има своя шанс за достоен живот. При това е важно не само какви са правилата, но и как те се прилагат. За съжаление в България понятия като «демокрация», «пазарна икономика» и «свобода на словото» биват прилагани като свободно прескачане на законите (за едни ги има, за други – не), безконтролно развихряне на монопола и олигархията, свободно плювателство. За да се промени тази тъжна картина, която кара хиляди наши сънародници всяка година  да напуснат родината, са нужни политици, които имат знанията, волята и куража да работят за България.
Ние от БЗНС и колегите от Реформаторския блок смеем да заявим, че сме именно такива. Само усвояването на еврофондове и изграждането на инфраструктура не са достатъчни за нормалното функциониране на държавата. Трохичките социални подаяния, наречени «социален пакет», пък няма да донесат друго, освен временно замазване на очите и големи дългове през следващите години.
Жертването на демокрацията в името на евтиния популизъм води само до диктатура на мафията и олигархията, която цели да върне гражданите към феодалните времена. Но ако ще се връщаме там, защо са ни достиженията на цивилизацията, защо са ни промените след 1989 г. и мъките през последвалите десетилетия, защо ни бяха февруарските демонстрации или продължаващите вече два месеца антиправителствени протести?!
Бившите и настоящите управляващи доказаха, че не са партии, които ценят демокрацията. Те я жертваха уж в името на инфраструктурата, уж в името на социалните придобивки. Думата е УЖ, защото българският народ не видя нито качествена инфраструктура, нито истинска социална политика. Думата  УЖ ще продължи да кънти със страшна сила, докато принципите на народовластието не се установят. При липсата на демокрация гражданите нямат достатъчно информация за дейността на властимащите, но пък ги е страх да я поискат, при това е логично, че за отстояване на правата, които имат, и дума не може да става.
БЗНС възникна преди 114 години в  борбата срещу подмяната на Възрожденските принципи на свободата и народовластието. Кали се в  неравната битка срещу диктаторските режими. БЗНС с гордост може да заяви, че вече над 90 години за него евро-атлантическият избор е жалон към голямата цел: превръщането на България в уважаван член на семейството на демократичните народи. За тази благородна кауза работят водачите на БЗНС: Александър Стамболийски, който е  сред първите европейски държавници, които призовават за обединяване на Европа.  д-р Г. М. Димитров, който убеждава Съвета на Европа да остави празни столове за несвободните народи на Централна и Източна Европа, Никола Д. Петков, който оглави Обединената опозиция в Шестото Велико народно събрание и безсрашно се изправи срещу Сталиновата диктатура и нейните български слуги. Предимно земеделци са и хъшовете в униформа, които още през 50-те години на 20 век създават българската рота в НАТО – предвестник на интегрирането на България в тази най-силна и най-престижна система за сигурност.
Днес ние от БЗНС и другите партии, съставящи  Реформаторския блок,  обединяваме усилията си срещу олигарсхично-мафиотския модел на управление, за решаване на големите проблеми на държавата (правосъдие,  сигурност, земеделие, образование,  здравеопазване), в защита на трудовата собственост, на дребния и средния бизнес, на евро-атлантическата ориентация на България –ценност, която особено ни отличава от привържениците на недемократични ценности. Залогът е успешното развитие на Родината и добруването на българския народ.

Публикацията е от сайта на БЗНС БЗНС е част от Реформаторския блок

0 comments:

Публикуване на коментар