СДС и БЗНС се присъединиха официално към Реформаторския блок

СДС и БЗНС официално се присъдиниха днес към Реформаторския блок. С това партиите в блока вече стават седем заедно с основателките “Движение България на гражданите”, “Демократи за силна България”, “Синьо единство”, “Народна партия Свобода и достойнство” и Зелените. Техни представители подписаха днес на обяд споразумението за присъединяване.

"Днес е изключително важен ден, постигнахме широко съгласие и няма да спрем дотук. Идеята ни не е да съберем едни проценти и да влезем в парламента, нашата цел е първото място в следващото Народно събрание. Искаме да представим един нов политически проект, който да използва потенциала на гражданското общество и да гарантира едно честно управление", заяви Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" при подписването на документа. Той беше категоричен обаче, че обединението на седемте партии все още не представлява предизборна коалиция и че разговори за листи не се водят.

"Всичко негативно остава в миналото. Търсим обединителни линии. Хубаво е да изграждаме мостове, а не да ги разрушаваме", коментира още Зеленогорски

В текста е записано, че острото противопоставяне и личните нападки в предизборната кампания за изборите през май са довели до загубата на доверие и са отблъснали избиратели. Седемте партии се ангажират в бъдеще да не допускат подобно политическо поведение.

Обща е и оценката за провала на настоящето управление и срастването на държавата с мафията и олигархията. "Споделяме отношението и към неуспешното управление на ГЕРБ, отслабило държавните институции", се казва още в текста. (Текстът на споразумението е приложен)

"Не приемам тезата, че привличането на много партии обезличава. Избирателите очакват да видят смиряване на българските политически лидери. Многото партии само вдясно очевидно са продукт на липсата на компромиси и на прекалено его. Искаме да докажем, че можем да правим компромиси", коментира председателя на ДСБ Радан Кънев.

Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов коментира, че с този акт СДС се връща там, където му е мястото и че се радва, че партията е приела протегнатата ръка на Реформаторския блок. По думите му е крайно време в България да се прекрати с практиката всичко в политиката да е лично, а не принципно.

Представителят на Народна партия “Свобода и достойнство” Веселин Пенев посочи, че Реформаторския блок също така работи и по изработването на конкретни политики, които ще бъдат представени през септември.

Борислав Сандов от Зелените пък призова съмишлениците на седемте партии да се включат към протестите утре срещу прегласуването на актуализацията на бюджета.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че разговорите не са били лесни, но че в крайна сметка различнията са изгладени. "Нещата, които ни обединяват, са много по-важни от нещата, които ни разделят" заяви той.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев коментира като чест за партията му присъединяването към блока и изтъкна, че общата цел и силната вяра в доброто дават голям потенциал на обединението.

От блока посочиха, че разговорите с други десни формации продължават.

Източник: Пресофис на България на гражданите СДС и БЗНС се присъединиха официално към Реформаторския блок

0 comments:

Публикуване на коментар