Михаил Неделчев: Моята амбиция е мощно политическо движение с хоризонтални структури (Интервю за агенция Крос)

Интервю на ИА КРОСС с Михаил Неделчев, един от основателите на СДС, литературен критик и публицист, общественик и политик

Ходите ли на протести?

Разбира се. Когато съм в София, а това беше през по-голямата част от сегашните протести, всяка вечер съм на протести с жена ми и дъщеря ми и с приятели, естествено.

От началото на протестите до сега протестиращите имат едно единствено искане - оставка на кабинета. Категорични са, че няма да преговарят. Те искат оставка и нови избори...

Разбира се, че няма да преговарят. И няма какво да се преговаря и по въпроса за предсрочните избори, защото ако се подаде оставка, тези предсрочни избори, естествено, ще се осъществят.

Имате ли прогноза за изборите?

О, предсрочните избори... Очевидно е, че правителството, за съжаление се запъна, очевидно е, че се устройва, така да се каже, във властта, разполага свои хора, и то много често компрометирани хора, на всички етажи във властта, от всички зони, във всички кътчета, от всички потайни пещери на властта. И това е много неприятно, защото те се държат, сякаш векуват в тази власт, сякаш ще настане отново комунистическия строй. И след това каквото и да е новото правителство ще трябва много дълго време просто да ги изкоренява тези очевидно негодни хора, негодни за тези постове, много дълго време.

Сред протестиращите не се излъчиха конкретни имена като техни представители и лидери, но този въпрос за лидерството става все по-актуален. Смятате ли, че трябва да има лидери на протеста?

О, да, смятам. Всяка политическа група, каквато и да е тя, или просто група протестиращи, нека не ги наричаме засега лидери, те ще бъдат говорители или хора, които да представляват протестиращите. Не е съвсем така. Аз вече познавам поне десет такива лидери на различни социални групи от протестиращите. Не говоря за хора, които досега са били по някакъв начин публични, защото има и такива, разбира се, защото те също са активни в протеста, говоря за хора, които до този момент някак си не са били публично известни и популярни, но които именно в рамките на протеста, в своите малки или средни социални групи са придобили нов тип известност. Така че има такива. Ето, достатъчно е например да спомена името на един режисьор, който до този момент не беше изключително популярен у нас, който е много добър режисьор и много умен  млад човек - Стоян Радев, който е точно такъв тип лидер.

С група интелектуалци подкрепихте реформаторското общество.

Обръщението, което ние написахме, не беше точно подкрепа, ако имате предвид него, защото имаше и други подписки и т.н. Ние, 15 души университетски преподаватели, написахме едно обръщение към демократичната общност на България и по-конкретно в един въпрос се обърнахме и към ръководителите на Реформаторския блок. Аз съм изключително удовлетворен, тъй като моето име стои на първо място в това обръщение и съм изключително удовлетворен от това, че председателите, заместник-председателите на Реформаторския блок веднага се свързаха с нас, чуха, така да се каже, нашето обръщение . Това е един граждански съвет, по който се работи в момента. Той беше вече частично огласен, граждански съвет, в който и аз вече членувам, в който ще има и по двама представители на Реформаторския блок, самият съвет ще бъде някъде от 25 души, и всички останали членове на този съвет ще бъдат граждани, които не са в този момент политически ангажирани, като всъщност сега се изяснява точно какви ще бъдат взаимоотношенията между членовете на Реформаторския блок и на този граждански съвет като цяло.

Има ли вече дата, около която сте се обединили, за обявяването на гражданския съвет изцяло, за целите му?

Да, по принцип говорихме, че това ще стане в началото на септември. Даже се говореше за 5 септември - денят, в който отново ще се подемат с пълна сила протестите. Но това е въпрос на разговори. През целия месец август ние искаме да изясним точно всички взаимоотношения и разбира се, да изясним редица позиции, да изясним цели и най-вече - за мен това е най-важният въпрос - по какъв начин ще бъдат привличани колкото се може повече граждани в това единодействие между граждани и Реформаторския блок. Защото моята голяма амбиция - тя звучи малко, как да кажа, екзотично сега на някои от нашите партньори, но моята голяма амбиция е протестът да роди едно мощно политическо движение, което да има хоризонтални, а не вертикални структури, както са партиите, да бъде създадено от друг тип и това движение всъщност да потърси единодействие с Реформаторския блок. Това е моята лична амбиция и моето желание да предложа, вече това се дискутира в този граждански съвет, на нашите партньори, нашите приятели от Реформаторския блок.

Ако скоро има предсрочни парламентарни избори, Гражданският съвет и Реформаторският блок в този си вид, в който искате да ги структурирате, биха ли имали реална възможност за участие в изборите?

О, разбира се, разбира се. Аз мисля, че тука вече няма да има никакъв проблем с прословутата 4-процентна бариера. Нашето желание е ние да участваме във формирането на едно реформаторско мнозинство, да постигнем едно реформаторско мнозинство. Така че това е голямата ни амбиция и точно за това трябва да се работи.  Целта не е целта на оцеляването, както някои вестници твърдят - те се обединяват, за да оцелеят или да могат да прескочат бариерата. Не, не е това целта, в никакъв случай.

Възможна ли е алтернативата десни плюс ГЕРБ?

Аз искам да кажа, че Реформаторският блок досега, а мисля, че така ще бъде и занапред, през следващите избори, не се определя като десен. Той се определя по-скоро като един реформаторски и демократичен блок. Тоест той обединява формации с разнородни политически цели, с разнородни идеологии. Веднага могат да бъдат дадени за пример Зелените, които е ясно, че не са десни, които е ясно, че са друг тип. В някакъв смисъл, знаете, навсякъде по света идеологията на Зелените е твърде специфична, тя не се определя нито като лява, нито като дясна. Така че този Реформаторски блок няма да бъде десен. А що се отнася до партньорство с ГЕРБ - това е една бъдеща перспектива, възможна, разбира се, но сега тя не стои просто като проблем за обсъждане в рамките на тези дискусии, които една сега започват. Защото нашите приятели от Реформаторския блок, те си водят своите политически дискусии, но вече в това единодействие с гражданите, включително с гражданите в Гражданския съвет, и дай боже с гражданите от едно движение, което моята мечта е това движение да го кръстим „Независимост", по името на площада, от който ние тръгваме на тези протести. Това е голяма дискусия, която очевидно ще се води извънредно интензивно през следващите месеци.

Публикацията е от агенция CROSS Михаил Неделчев: Моята амбиция е мощно политическо движение с хоризонтални структури.

0 comments:

Публикуване на коментар