Меглена Кунева: Да не прескачаме стъпалата към целта (в. Банкер)

Г-жо Кунева, на какъв етап от сформирането си се намира реформаторският блок?

Думата „блок" подвежда, колегите знаят, че аз имам определена съпротива към нея, защото създава впечатление за нещо монолитно и застинало. Смятам, че това, което се опитваме да направим, е реформаторска платформа. Да бъде достатъчно широка, прогресивна и достатъчно свободна, за да може всеки да види как би могъл да напредва върху нея. По някои въпроси вероятно ще има различия между отделните партии. По съществените обаче трябва да има съгласие.

Първото, което направи тази реформаторска платформа, е да се съгласим по 12 наистина важни за всички теми. Еднаквата оценка върху ситуацията в момента също споява присъстващите партии необходимостта от предсрочни избори,умението да направиш разлика между легитимност и легалност. Това правителство е избрано и има подкрепа в парламента, но не разпозна отговорността си и не отговори на негодуванието на хората, което го прави нелегитимно.

Вероятно платформата ще се окаже достатъчно широка и за други желаещи да се присъединят към нея. Няма никаква пречка да мислим извън партиите - за мен е много важно да мислим за личности, на които хората вярват, и граждански организации, които не се страхуват да заявят позиция. Искам да подчертая, че това не е коалиция и не означава, че всички партии ще вървят заедно на изборите.

Но все пак е възможно да се явите на изборите с обща бюлетина с част от партиите?

Ние вървим по пътя, който сме избрали. Пак ще кажа, че това не е коалиция - дали ще прерасне в такава зависи от поведението и отличната ни съвместимост. Много е важно колко широко ще бъде съгласието. Но ако продължаваме да се държим за тези принципи, не виждам никакъв проблем в това. Ако се сближим повече, не изключвам такава възможност. Нашият разговор би имал смисъл само ако е с хората, които чакат своето представителство.

Какви са условията ви за съвместно явяване с други организации?

Не съм сигурна дали думата условия е правилната. Защото, ако на всяка една от партиите са присъщи общи идеи, това не са условия, а желание да работиш с тези хора. Ще дам пример, с който ще се опитам да изразя най-точно това, което мисля. Спомнете си ЕС ние преговаряхме и влязохме в него. Това, че има договори, директиви, регламенти, които ние трябва да приемем, не означава, че са ни наложили условия - ние сами искаме това да се случи и тези правила да влязат в нашия живот. Става дума за програми. Аз например много държа да бъдем социална пазарна икономика по начина, по който е изградена тя в Германия.

Държа на европейската ориентация на страната не проформа, а истински, държа на това политиците да имаме европейски стандарти и отношения помежду си. Държа, ако щете, и на политическия език. Също така отношението към обществените поръчки, към назначенията в администрацията, към съдебната система - това не са условия. Ще се върна към примера с ЕС - там страните не са се съгласили по всичко. Едни са членове на Шенген, други не са и не искат да бъдат Великобритания например. Трети като нас не ги приемат. Великобритания е член на ЕС, но тя има различно виждане за еврото и това не пречи. Много е важно в реформаторски блок всички да разберем, че не е необходимо да ставаме еднакви. И че този реформаторски блок е нещо много по-голямо от коалиция. Можеш да бъдеш в реформаторския блок, но това не те задължава да влизаш в коалиция.

Тоест и участието с различни бюлетини е напълно реална опция?

Това е решение, което ще вземе всяка партия. Но аз държа на реформаторския блок, защото ние искаме и сме се съгласили да реформираме цели сектори от обществения живот. За мен най-важното е партиите да се отдръпнат, да бъдат контролирани, да бъдат прозрачни, да има силно общество. Ще цитирам думите на Камерън: „Ние искаме по-малко държава, но повече общество." В момента, в който можеш да бъдеш питан по всяко време за всичко, да имаш достъп до информация - да не I трябва да чакаш, да I не я крият от тебе, да Е не си наясно защо избират един или друг човек за определена позиция. Искам политиците да бъдат открити и да носят отговорност ето затова е реформаторският блок.

Готова ли сте да играете заедно с Радан Кънев основната лидерска роля в платформата?

Установихме добри работни отношения с г-н Кънев. Човек не решава предварително каква ще бъде ролята му, а разпознава обстоятелствата и поема отговорности. Винаги съм поемала отговорност за решенията си. И по време на преговорите, и след това, и когато реших да се явя на президентските избори без партия, и след това - в твърдото ни намерение да не сме с ГЕРБ и БСП. Продължавам да смятам, че ГЕРБ направи грешки в управлението си и повтори някои от практиките на БСП. В момента върви един римейк на най-лошото от българския политически живот и искам с това да се спре. Ще приема отговорността и мястото, което тази отговорност ми отрежда.

Има ли сред партиите партньори в платформата такива, които поставят неизпълними изисквания за мястото си в евентуалната обединена формация?

Разговорите ги водят Найден Зеленогорски и Йонко Грозев, а не аз. В момента най-важното е да установим отношения на доверие. Колкото повече това се случва,толкова повече имаме шанс да успеем. Не ми се струва, че има опасност да се иска твърде много, още сме в началото на пътя. Това, което всички трябва много да желаем, е да променим живота в България, да живеем при едни средноевропейски стандарти. За това трябва да бъдат амбициите, а не помежду ни. След шока от недостига на минимални проценти, които ни попречиха да минем бариерата за парламента, надеждата и оптимизмът, че можещи хора са се събрали, се връщат. Уроците, които научихме, бяха много ясни. Когато имаш правила, това не допуска клиентелизъм и случаят с г-жа Каназирева в Пловдив го доказа. Ако не допускаш кариеристите, те сами намират начин да напуснат.

В разговорите ви повдигана ли е темата за реденето на парламентарни листи?

Не, разбира се. В голямата си част това са хора с опит, зрели политици. Г-н Кънев може и да е отскоро лидер на ДСБ, но има много дълъг партиен живот и знае, че нещата не се правят така каруцата никога не се слага пред коня. Трябва да се издърпа държавата, а не просто да се съединят партиите. Пак казвам, въпросът за коалиция все още не е обсъждан.

Бойко Борисов каза, че ще разчита на реформаторския блок, за да не управляват вечно БСП, ДПС и „Атака". Ако в следващия парламент реформаторският блок и ГЕРБ могат да съставят общ кабинет единствено заедно, какво следва?

От всичките политици най-много мен са ме питали по въпроса за коалицията. Имам за това две обяснения. Първото е, че от 2001 г. до приключването на мандата ми на комисар аз изпълнявам задачите, с които съм се захванала. И очевидно това се забелязва. Държа да кажа обаче и другото - когато кажа дума, аз не се отмятам. Затова и много трудно я казвам.

Затова ли изглеждате скептична за прерастването на блока в политическа сила?

Не съм скептична, напротив. Аз подхождам с уважение и доверие към тези усилия. Но знам, че преди да стигнеш целта, трябва да изминеш всяка една крачка. Изисква се много труд и овладяване на характери и емоции. Ние сега започваме работа заедно, има наслоения от миналото, които трябва да бъдат преодолени.

Що се отнася до ГЕРБ - те сбъркаха, че не потърсиха партньор, и г-н Борисов го каза. Надявам се, че партньорите на ГЕРБ не са сред националистите, както беше преди. За мен е много важен положителен сигнал, че най-сетне „Атака" е класифицирана като неподходящ партньор. Събирам положителни знаци, ще ги обсъдим с колегите и стъпка по стъпка доверие трябва да се изгражда. Какво ще стане накрая - нека да не бързаме. Но да се нормализира всяка партия и партийните лидери да държат на думата си, да могат да разтоварят помежду си - ще се радвам да помогна това да се случи.

Склонни сте към диалог с ГЕРБ?

Аз съм диалогичен човек. Дори и в тази ситуация, в която не можеше и да се мисли за коалиция с БСП, аз приех предложението на г-н Станишев да има паралелно преброяване, за да няма кражба на гласове. Така че да говорим с политическите сили е нормален процес. Виждам стъпки, които от ГЕРБ правят и които аз разчитам положително. Включително и това, че потърсиха отговорност от свои представители, е стъпка в положителна посока. Но не мога да не отчета, че някои грешки от управлението на ГЕРБ продължават и сега - назначенията на неправилни хора, политическите чистки в администрацията, опитите за овладяване на съдебната система, медийният монопол, отказът от реформи.

Отстраняването на определени фигури по върховете достатъчно ли е, за да се реформира ГЕРБ?

Предстои да видим, но това е правилно, отговорност трябва да се търси.

Трябва ли в рамките на проекта на блока да има ако не единна, то поне изчистена позиция за управлението на Борисов?

Реформаторският блок не е другарски съд. Това са партии с история, ДБГ е най-млада и ние си носим отговорността за оценките си. Тъй като това не е коалиция, няма как да се излезе с едно общо становище за миналото. Ако обаче СДС каже какво мисли, ако ДСБ каже какво е отношението им могат да го направят, няма нужда от разрешение. Не съм видяла досега да се прави оценка, а каква ще бъде тя - не мога да говоря от името на всички. ДБГ многократно даде оценка - кое е доброто, кое недотам добро и кое е лошо. Но в момента реформаторският блок трябва да бъде зает с това да дава оценка на сегашните управляващи.

Публикацията е от сайта на Движение България на гражданите Меглена Кунева: Да не прескачаме стъпалата към целта

0 comments:

Публикуване на коментар