РБ кани на открит дебат за бюджета

Радан Кънев: Добър ден. На днешното заседание на НР на ДСБ основна тема отново беше предложението за актуализация на бюджета, което през тази седмица влиза на второ четене в пленарна зала. Нашата позиция не е променена, както и нашето искане към президента при приемане да наложи вето. Обсъдихме обаче нещо друго, което смятаме за много важно и то е, че на първо четене в пленарна зала дебат не се състоя и нито един от сериозните наши аргументи, че този бюджет залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец не беше обсъдено. Парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ се плъзна по повърхността на дебата и не навлезе в неговите най-чувствителни точки. По тази причина с допълнителна уговорка, която направихме с партньорите ни от РБ, ние в сряда в деня на второ четене ще организираме открит дебат на актуализацията на бюджета пред сградата на парламента, на който ще поканим естествено всички медии и журналисти и ще поканим всеки, който е готов да защити бюджета срещу нашите аргументи, да излезе за 20 минути от пленарна зала и да се включи в дебата срещу нашите политици и експерти. Обсъдихме и т. нар нов, пореден план „Орешарски” за българската икономика, за който няколко думи повече ще каже г-н Борис Станимиров, член на НР на ДСБ.

Борис Станимиров: Здравейте. Коментирайки форума на БСП, който се проведе на връх „Бузлуджа” ние се убедихме, че там не беше казано нищо сериозно като управленска програма, никаква заявка за реформи. По същество това беше едно предизборно събрание. Едно изваждане на стари и мухлясали предизборни тези на социалистическата партия, което ни убеждава, че БСП също вече гледа на политическата ситуация като предизборна. Курсът очевидно е към нови избори. За нас след тезата за възстановяване на проекта „Белене”, следващия ход е оставка на правителството и насрочване на нови избори. Това е едно действие, което целеше нахъсване на червения електорат и нищо повече, безотговорно отношение към политическата ситуация в страната и ние ще го посрещнем по подобаващ начин.

Радан Кънев: На разположение сме за въпроси.

Въпрос: Очаквате ли някой да излезе от пленарна зала за дебат?

Радан Кънев: За момента не сме чули нито един смислен отговор на нашите аргументи, а се боя, че няма да посмеят. Все пак разчитаме на сблъсък, ако има други защитници на актуализацията на бюджета да заповядат и те, които са извън средите на депутатите на БСП и ДПС, разбира се.

Въпрос: Какво става с Реформаторския блок?

Радан Кънев: Реформаторския блок преди началото на сезона на отпуските ще обяви състава на своя съвет, в който както сме ви обещали ще се включат освен представители на политическите партии и представители на гражданското общество на протестиращите на неправителствения сектор, но това ще бъде по-късна новина тази седмица, а не днес.

Въпрос: Обичайният въпрос за СДС?

Радан Кънев: Ще има отговор и на този въпрос.

Въпрос: Тази седмица ли?

Радан Кънев: Надявам се тази седмица. Все пак не мога да говоря от името на пет партии, но ние ще имаме срещи с г-н Лукарски, може би още днес.

Въпрос: Вие отдавна казвате, че трябва да очакваме оставка на правителството, но то продължава да се прави, че не вижда протестите, дори след онази драматична нощ на 23 юли. Какво да очакваме?

Радан Кънев: Затова прегледахме този семпъл текст, който е изпратен на медиите от името на премиера Орешарски. Не виждаме в него нищо повече от съкратена версия на предизборна програма. Това не е програма за управление, те не се подготвят да управляват.

Борис Станимиров: Може би дебата, който организираме, трябва да даде отговор и на този важен въпрос. Едно правителство, което няма куража да излезе и да дебатира, защото се страхува от протестиращите. Едно управляващо мнозинство, което е мислимо само, когато е обградено от няколко хиляди полицаи, които 24 часа да го пазят няма никаква легитимност и доверие да взема такива тежки и отговорни решения като 1 млрд. дълг.

Въпрос: Но го прави.

Борис Станимиров: Все по-трудно ще го прави.

Публикацията е от сайта на Демократи за силна България РБ кани на открит дебат за бюджета

0 comments:

Публикуване на коментар