Меглена Кунева: В реформаторския блок няма партия, която да не смята, че избори сега са единственият изход от кризата

„В този реформаторски блок няма партия, която да не смята, че предсрочни избори в най-скоро време са единственият начин да се излезе от политическата криза, да се спаси достойнството на страната, включително и на управляващите“. Това заяви днес в сутрешния блок на БНТ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

„Още щом започнаха протестите, след грешката с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, правителството трябваше да направи това, което се прави във всички европейски държави – да си подаде оставката“, заяви още Кунева. Вместо това те продължават да грешат - с неприемливите назначения, като това за областен управител на София област, или с признанията на Станишев, че олигархични кръгове управляват страната, допълни още лидерът на „Движение България на гражданите“. „Политиката не е нещо извънземно, то трябва да се подчинява на същите правила на приличие, както останалите професии“, каза още тя.

По думите й неподаването на оставка и непоемането на политическа отговорност сега дават картбланш на следващите управляващи да правят още по-отвратителни неща, а това е недопустимо.

„Задачата на реформаторския блок е да оздрави почвата в България“, коментира Кунева въпросите какви са целите на обединението. Тя посочи, че това което ще отличава реформаторския блок, е така наречената политическа иновация – включването на гражданските организации, неправителствения сектор и активните граждани в процеса.




„Ние имаме 12 точки, около които сме се обединили. Изборното законодателство е първата точка, защото от вота зависят всички избори оттам нататък  – на шеф на ДАНС, на областни управители и т.н.“, коментира Кунева. Вчера реформаторският блок обяви предложенията си за промени в Изборния кодекс, които ще гарантират честни предсрочни избори. Тя беше категорична, че в атмосферата на недоверие в българската политика е много оптимистично, че петте партии намират общ език и градят доверие.

Според нея няма риск в това, че не всички симпатизанти на партиите в блока харесват всичките  партии в блока. Тя даде пример със Зелените, които не са десни, но всички в реформаторския блок смятат, че Иракли трябва да се запази и че морето не трябва да се презастроява.

Публикацията е от сайта на Движение България на гражданите Меглена Кунева: В реформаторския блок няма партия, която да не смята, че избори сега са единственият изход от кризата

0 comments:

Публикуване на коментар