Найден Зеленогорски: Удряме камбаната за дебат (Дарик - Плевен)

"В момента вървят преговорите с Европейската комисия и за съжаление ние не виждаме в обществото дебат на тема, какво по-точно да се финансира, кои са приоритетите за финансиране в България и къде точно да отидат тези 32 млрд. лева за да дадат максимален ефект за повишаване на жизнения стандарт в България и за подобряване на инфраструктурата. Има ли инфраструктура има инвестиции, има и нови работни места, има и заплати. От там има данъци, социални осигуровки и възможности за социална политика".

Това каза членът на Националния съвет на Движение България на гражданите Найден Зеленогорски на пресконференция в Плевен.

"Нашето общо впечатление е, че и правителството, което си отиде и настоящото правителство не водят достатъчно активна политика на дебат с обществото, с експертната общност и с политическите сили, относно това, накъде да бъдат насочени европейските средства.

Според Зеленогорски, това е сериозен проблем и има опасност България да пропусне доста средства, а тази опасност съществува и за Плевен и Плевенска област.
Найден Зеленогорски обърна внимание на появилата се напоследък дискусия, относно идеята да бъдат намалени центровете за растеж.

"Центровете за растеж в България в момента са определени от правителството на ГЕРБ на около 62. Те бяха увеличени от 32 на 62, но Европейската комисия не подкрепя подобен подход и поради неадекватната намеса на предишното и настоящото правителство има опасност тези центрове за растеж, които ще се финансират по ОП"Региони в растеж" - бившата "Регионално развитие, по която в Плевен влязоха доста пари да бъдат сведени от 62 до 6.

Зеленогорски обясни, че целта е, тези центрове като локомотиви да издърпат икономиката на цялата страна след себе си и за съжаление идеята, която получава най-добра подкрепа в Европейския съюз е Центровете за растеж да останат само шест като сред тях, според Зеленогорски не влиза Плевен, а Център за растеж в Северозападна България, който евентуално ще се финансира е Видин.
"Това е една много сериозна опасност и за съжаление аз не чух нищо да каже нито г-н кмета, нито плевенските депутати, нито хора родени в Плевен, а сега са членове на правителството".

Найден Зеленогорски обяви, че от България на гражданите "удрят камбаната" да започне един дебат, в който да се намесят и кметът на Плевен и областният управител и народните представители, за да може Плевен да бъде включен в центровете за растеж.

"В противен случай, ние ще бъдем ощетени с огромни суми - програмата "Растеж на региони" е една от най-стабилните програми и с най-стабилно финансиране и това би било една изключително голяма опасност за Плевенска община", каза Зеленогорски и добави, че говорейки за загуби има предвид суми от порядъка на 50 - 100 милиона за следващиа програмен период - нещо, което би било изключително съществено".

Публикацията е от сайта на Движение България на гражданите Найден Зеленогорски: Удряме камбаната за дебат

0 comments:

Публикуване на коментар