Създаване на Реформаторския блок

Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези извън него. Парламента не може да реши тежките и сериозни проблеми, пред които е изправена България - мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Те осъществиха този модел на мафиотизирано управление. Днес слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този Реформаторски блок. Това каза по време на съвместната пресконференция на Реформаторското обединение днес в София Йонко Грозев – секретар на „Движение България на гражданите“. В пресконференцията взеха участие представители на ДСБ, „Синьо единство“, „Народна партия Свобода и достойнство“, ПП „Зелените“ и „Движение България на гражданите“.

По думите на Йонко Грозев, Реформаторското обединение си поставя за цел да върне българските държавност и институции обратно под контрола на обществото. Ще е трудно и ще е дълъг път. Изисква се цялостен подход и политическа воля, коментира още той.

Според него връщането на доверието на хората в политическите партии изисква включването на гражданите в работата на партиите. Той призова неправителствените организации и гражданите да се присъединят към реформаторската платформа и да са коректив на политическите субекти, за да се постигне крайната цел на демафиотизиране на управлението. По думите на секретаря на „Движение България на гражданите“ се провеждат активни разговори с неправителствени организации. Имаме тяхната готовност и желание да ни предоставят експертизата и енергията си, каза още Грозев.

На въпрос за СДС и тяхната заявка за участие в реформаторския блок, от „Синьо единство“ отговориха, че очакват от новия председател да осъществи промяната в СДС и така да заслужи доверие.

От ДСБ коментираха, че партиите в обединението са различни, но търсят допирни точки, за да бъдат решени проблемите на държавата и цялото общество.

Изграждаме ясна и широка платформа какво да се случи в България и искаме да приобщим неправителствения сектор, допълниха от „Зелените“. Искаме избори, за да си отиде това правителство и България да тръгне напред. Хората се нуждаят от алтернатива. В следващите седмици започваме да даваме и по-конкретни отговори по всяка от тези 12 точки, казаха „Зелените“ и прочетоха пред журналистите документ с 12-те Начала на обединението на Реформаторския блок.

Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“ допълни, че обединението не е коалиция, а „нещо значително по-важно и голямо“. Няма да повторим грешката на старите опити да се обединява Дясното, а слагаме на първо място проблемите, които трябва да се решат, търсим НПО-сектора и гражданите, за да получим подкрепа и експертиза, и тогава политическото обединение ще стане лесно и естествено, коментира още той.

На въпрос за изявленията на опозиционния лидер Борисов, че проектът на Реформаторското обединение се финансира от Цветан Василев, Петър Москов от ДСБ коментира: Кога Борисов е себе си – когато каза, че ще се прегърне в всеки от нас като представители на 5-те политически партии от Обединението или днес, когато казва, че сме маши на Цветан Василев? Човек трябва да може да поддържа консистентно поведение поне няколко дни, ако иска да е политик. Твърдението му е лъжа, каза Москов и допълни, че „този Франкейщайн около КТБ е дело на ГЕРБ“.

Йонко Грозев допълни, че рядко си позволява да коментира изявления на Борисов, тъй като управленският кумир на опозиционния лидер е Тодор Живков. Той обаче демонстрира мафиотски тип поведение с това си изказване - първо удряш, после предлагаш мир. Не, така не разговаряме, допълни Грозев, в демократична държава така не става. Според секретаря на „Движение България на гражданите“ Борисов се опитва да раздели участниците в Обединението като хвърля обвинения върху ДСБ, „за да гледат останалите партньори подозрително на тях - като на троянски кон. Не, Борисов няма да успее с този си подход“, категоричен бе Йонко Грозев.

Този път ще им е трудно на лошите, допълни Петър Москов и заключи, че идеята не е отделните партийни структури да си взаимодействат, а да се създаде консенсусна платформа за демокрация в полза на цялото общество.

Публикацията е от сайта на grajdani.bg Йонко Грозев: Реформаторското обединение цели българските държавност и институции да се върнат под контрола на обществото

0 comments:

Публикуване на коментар